F-35Α: Επιχειρησιακό «βάπτισμα του πυρός» για το stealth μαχητικό στο Ιράκ [vid]

Το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35A πραγματοποίησε, επιτέλους, την πρώτη αποστολή σε πεδίο μάχης, με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) να βλέπει από «πρώτο χέρι» τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους σε εμπόλεμη ζώνη.

Μετά την επιχειρησιακή ανάπτυξη του F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, τον Μάϊο του 2018 και την αεροπορική επιδρομή του μοντέλου F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συγκεκριμένο μοντέλο της USAF, πήρε το «βάπτισμα του πυρός».

Ειδικότερα, τα stealth μαχητικά αεροσκάφη, την Τρίτη 30 Απριλίου 2019, πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στο Wadi Ashai, που βρίσκεται βορειανατολικό Ιράκ, όπου και επιτέθηκαν και βομβάρδισαν υπόγεια κρησφύγετα και αποθέματα πυρομαχικών των δυνάμεων του Daesh.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι επίθεσης, βρίσκονται μέσα στα όρη Hamrin, τα οποία ελέγχονται από τους τζιχαντιστές και λόγω της στρατηγικής τους θέσης, μπορούν να αποτελέσουν ορμητήριο των μαχητών του Daesh για να επιτεθούν σε συμμαχικές και φιλικές δυνάμεις στην περιοχή.

Επίσης, οι πληροφορίες των Αμερικανών έκαναν λόγο για μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και εξοπλισμών και μαχητών στα εν λόγω κρησφύγετα, τα οποία δυνητικά μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των επιθετικών πρωτοβουλιών του Daesh γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αεροπορική επιδρομή από τα F-35A.

Υπενθυμίζεται πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35A είχαν αναπτυχθεί στην Μέση Ανατολή για να καλύψουν το κενό που άφησαν τα F-22 Raptors της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την αποχώρησή τους, ύστερα από πέντε χρόνια υπηρεσίας στην περιοχή.

Πηγή: Defense News