Το γραφείο του κοινού προγράμματος F-35 δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα σημερινά του προγράμματα με όλους τους εταίρους και να συμμορφώνεται με τυχόν μελλοντικές κατευθύνσεις πολιτικής.
«Η Διακλαδική Διεύθυνση του Προγράμματος F-35 υποστηρίζει την απαίτηση υποβολής έκθεσης του Υπουργείου Άμυνας στο Κογκρέσο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Δημοκρατία της Τουρκίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Νόμου 2019 για την Εθνική Άμυνα».
«Η εκπαίδευση του προσωπικού της Τουρκίας στα μαχητικά F-35 στη βάση αεροπορική βάση Luke θα συνεχιστεί μέχρις ότου η έκθεση του Υπουργού Άμυνας της κατατεθεί στο Κογκρέσο, και μέχρι αυτό να αποφασίσει για τις μελλοντικές του ενέργειες», ανέφερε η Διεύθυνση του Προγράμματος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε πρόσφατα νομοσχέδιο για τις δαπάνες για την άμυνα ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει μια τροπολογία που απαγορεύει τις πωλήσεις στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter μέχρις ότου το Πεντάγωνο εκδώσει έκθεση για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις σε 90 ημέρες.
Η έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει αξιολόγηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 καθώς και τους «κινδύνους» που θα δημιουργούσε η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 της χώρας.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο από την Επιτροπή Διάσκεψης του Κογκρέσου.
«Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που είναι αγοραστής αεροσκαφών F-35. Είναι εταίρος στο έργο. Μέχρι τώρα [η Τουρκία] έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πληρωμές, «δήλωσε ο Τουρκικός προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν στις 15 Αυγούστου.
Η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από το 1999. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή τους, καθώς η Alp Aviation, η AYESAS, η Kale Aviation, η Kale Pratt & Whitney και η Turkish Aerospace Industries έχουν παράγει εξαρτήματα για το πρώτο F -35 μαχητικά.
Η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 τα επόμενα χρόνια.
ΠΗΓΗ: ANADOLU AGENCY