Τελευταία Ενημέρωση: 2018-05-30 00:00:59
Σύμφωνα με την συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F-35, τα δύο πρώτα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία μέχρι τις 21 Ιουνίου για να ξεκινήσει η εκπαίδευση και οι δοκιμές.
Η Τουρκία δια στόματος Τσαβούσογλου έχει ήδη προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα, αν δεν προχωρήσει η συμφωνία. Το 1975, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στην Τουρκία, η τελευταία έκλεισε την στρατιωτική βάση στο Incirlik, ο ρόλος της οποία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία, στην Κασπία και στην Μαύρη Θάλασσα είναι τεράστια.
Σύμφωνα με τον Μουράτ Γιετκίν, το πάγωμα ή η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρότζεκτ των F-35, θα μπορούσε να συσπειρώσει τους Τούρκους γύρω από την Κυβέρνηση και τον Ερντογάν. «Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι Αμερικανοί, μια τέτοια κίνηση δεν θα τιμωρήσει των Ερντογάν, αλλά θα επιβεβαιώσει, στα μάτια του απλού πολίτη, τα λεγόμενα του Ερντογάν για την ύπαρξη οργανωμένου διεθνούς σχεδίου κατά της Τουρκίας.» αναφέρει στο άρθρο του.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει στον Ερντογάν και το AKP την ώθηση που χρειάζονται για να κερδίσουν την αβέβαιη μάχη των βουλευτικών εκλογών, μιας και οι προεδρικές εκλογές είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουν τον Ερντογάν νικητή.
Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ποίο είναι το μέγεθος την αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς την δεδομένη χρονική στιγμή η Τουρκική κοινωνία είναι αρκετά πολωμένη, γεγονός που φάνηκε και στον δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση.
Όπως και να έχει, το πάγωμα του προγράμματος των F-35 θα έδινε, τουλάχιστον, το πράσινο φως στον Ερντογάν να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και θα τον έσπρωχνε ακόμη πιο κοντά στην Ρωσία, καθώς είναι αρκετά πιθανό να επίλέξει να αγοράσει αντί των F-35, τα ρωσικά Su-57.