F-35: «Σκίζοντας» τους αιθέρες σε επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή [vid]

Μπορεί η κρίση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ να έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες βδομάδες, με τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, ιδιαίτερα οι ναυτικές, να βρίσκονται σε επιφυλακή, ωστόσο αρκετοί είχαν ξεχάσει μια κίνηση-ματ των Αμερικανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν ιδιαίτερα ενεργές και σε επιφυλακή στην Μέση Ανατολή, προβάλλοντας την ισχύ τους με αεροπορικές δυνάμεις, έχοντας ως «αιχμή του δόρατος» τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, κάτι που αποδεικνύουν καινούρια πλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εν ώρα επιχειρήσεων.

Όπως είχε γίνει γνωστό, τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς είχαν μεταφερθεί στην αεροπορική βάση της Al Dhafra των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των τελευταίων θυλάκων που ελέγχουν οι μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ήδη από τον Απρίλιο.

Τα F 35 καλύπτουν το «κενό»  που άφησαν τα επίσης stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22, ύστερα από πέντε χρόνια υπηρεσίας στην περιοχή. Πάντως, η κρίση με το Ιράν είναι αρκετά πιθανό να έχει «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για τις αεροπορικές αυτές δυνάμεις.

Στα νέα αυτά πλάνα εκτός από τα αμερικανικά F-35, δίνουν «το παρών» και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000 και F-16 Desert Falcon της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δείτε τα «on air» πλάνα των F-35 από τις επιχειρήσεις: