F-35: Ισραηλινοί στρατιωτικοί αποκάλυψαν απόρρητες πληροφορίες του stealth μαχητικού

Μια φωτογραφία του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς δημοσιεύθηκε μαζί με άλλες εικόνες μυστικών ισραηλινών όπλων σε ένα απροσδιόριστο στρατιωτικό φόρουμ. Οι αξιωματούχοι της IDF δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει το περιστατικό.

Ένας ανώνυμος αξιωματικός του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες ενός οπλισμένου μαχητικού F-35 σε μια υπόγεια εγκατάσταση στη βάση Nevatim, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλύψει ευαίσθητα δεδομένα για το μαχητικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής Hadashot TV που δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, η Hadashot δεν διευκρινίζει πότε ακριβώς δημοσιεύτηκε η φωτογραφία.

Η Hadashot ανέφερε επίσης και άλλες περιπτώσεις στρατιωτών του IDF που δημοσίευσαν φωτογραφίες απόρρητου στρατιωτικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, ένας τεχνικός εδάφους έβγαλε φωτογραφίες ενός τεθωρακισμένου με μυστικό εξοπλισμό, ενώ ένας ναυτικός φωτογράφισε το κέντρο διοίκησής του. Και οι δύο φέρονται ότι ανέβασαν το υλικό που συνέλεξαν σε στρατιωτικό φόρουμ.

Η πλατφόρμα των μέσων ενημέρωσης δεν αποκάλυψε το όνομα του φόρουμ ή την ημερομηνία των παραβάσεων, αλλά δήλωσε ότι οι αξιωματικοί του IDF δεν είχαν άδεια να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες και τελικά διαγράφηκαν κατόπιν αιτήματος αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού. Ένας αξιωματικός στα τεθωρακισμένα, που συνεντεύχθηκε από το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι, προσδιόρισε την δημοσιοποίηση με τέτοιων εικόνων ως ισοδύναμη με «κατασκοπικές πράξεις», λέγοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εχθρούς του Ισραήλ.

Το Ισραήλ απέκτησε τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Joint Strike Fighter. Το πρόγραμμα καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινοτόμου μαχητικού αεροσκάφους για τις ίδιες και τους συμμάχους τους.

Οι ΗΠΑ, (καθώς και το Ισραήλ) προφυλάσσουν αυστηρά τις ευαίσθητες πληροφορίες του F-35, οι οποίες οδήγησαν σε σύγκρουση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, που θέλει να αγοράσει τόσο αεροσκάφη F-35 όσο και ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα S-400 που αγόρασε η Τουρκία για να αποκαλύψει τα αδύναμα σημεία της F-35 και προσωρινά ανέστειλε την παράδοση των αεροσκαφών μέχρις ότου το Πεντάγωνο είτε επιβεβαιώσει είτε διαψεύσει αυτές τις ανησυχίες.

Πηγή: Sputnik