F-35: Γιατί το Ισραήλ χρησιμοποίησε πρώτο το μαχητικό stealth – ΒΙΝΤΕΟ

Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του F-35 από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη Μέση Ανατολή μπορεί να βοηθήσει το αμερικανικό μαχητικό να αντικρούσει τις επίμονες επικρίσεις ότι δεν συνιστά ένα πολλαπλασιαστή ισχύος (game changer) στο σύγχρονο πεδίο μάχης, όπως ο κατασκευαστής του ισχυρίζεται.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν εμπειρογνώμονες στο News Defense, δεν πρέπει να περιμένει κανείς άμεσες αλλαγές στην επιθυμία των διαφόρων χρηστών του τύπου να βιαστούν να χρησιμοποιήσουν το F-35 το αεροπλάνο σε πραγματικές επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, κ. Amikam Norkin, ανακοίνωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης της IAF ότι το αεροσκάφος έχει ήδη συμμετάσχει σε δύο αεροπορικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή, κάνοντας το Ισραήλ την πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε το μαχητικό σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες. «Τα αεροσκάφη Adir λειτουργούν ήδη και πετούν σε επιχειρησιακές αποστολές. Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που χρησιμοποιούν το F-35 σε επιχειρησιακές δραστηριότητες», δήλωσε σύμφωνα με ένα tweet του επίσημου λογαριασμού των Ισραηλινών Δυνάμεων στο Twitter.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ενέταξε το F-35 στο δυναμικό της. Τον Δεκέμβριο του 2016, έλαβε τα δύο πρώτα αεροπλάνα από σύνολο 50 της παραγγελίας. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί τουλάχιστον εννέα.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει πολλές επιδρομές στη Συρία κατά υπόπτων ιρανικών εγκαταστάσεων ή μετακινήσεων όπλων σε αντάρτες της Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο.

Δείτε σε βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες με το F-35 εν δράσει:

Με πληροφορίες από Reuters