Με μια κίνηση που θα προκαλούσε αίσθηση ακόμη επί ψυχρού πολέμου, η ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δε δίστασε να απειλήσει τα αμερικανικά F-35 με βίντεο από τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι επίσημοι εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ τουίταραν την ακόλουθη ενημέρωση:
«Εάν η Ρωσία … έβλεπε ποτέ ένα F-35 μέσα στον εναέριο χώρο της», θα στέλναμε στον αρχηγό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Gen. David L. Goldfein ένα μήνυμα με 4 λέξεις… Να θυμάστε το Βιετνάμ” (αγγ. Remember Vietnam)
‘If a Russia… ever was to see an F-35 inside its airspace’, we would love to send Chief of Staff of the @usairforce Gen. David L. Goldfein ‘message with two words’ — ‘remember Vietnam’
‘An F-35 will never be alone’↘️ pic.twitter.com/hcgg7aJzG1— Russia in USA ???????? (@RusEmbUSA) 22 Φεβρουαρίου 2019
Όπως παρατηρήθηκε, το τιτίβισμα αποτελεί άμεση αναφορά σε πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings, που δόθηκε από τον αρχηγό του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας Gen. David Goldfein. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο στρατηγός Goldfein είπε τα παρακάτω για τις δυνατότητες των F-35:
«Εάν η Κίνα ή η Ρωσία ή κάποιος άλλος αντίπαλος στον πλανήτη δει ποτέ ένα F-35 μέσα στον εναέριο χώρο τους», δήλωσε ο Goldfein. «Θα ήθελα πολύ να τους στείλω όλα τα μηνύματα με δύο λέξεις – “είμαστε εδώ” όχι “είμαι εδώ », ανέφερε. «Ένα F-35 δεν θα είναι ποτέ μόνο του.»
Διάφορες πηγές έριξαν φως στην ομιλία του Goldfein, σημειώνοντας ότι τα σχόλιά του ήρθαν στο επίκεντρο μιας επιτυχημένης απόδοσης του F-35 στην ετήσια άσκηση Red Flag στη Νεβάδα.
Στην ίδια εκδήλωση του Brookings, τόνισε ο Goldfein ότι το F-35 υπερέβη τις «προσδοκίες μας όσον αφορά όχι μόνο την ικανότητα επιβίωσης, αλλά και την εξολόθρευση των στόχων».
Στην ρώσικη απάντηση αντ’ αυτού δε δόθηκε και τόση σημασία. Στην επιφάνεια, υπάρχει προφανώς ένα παιχνίδι με τις λέξεις που αποσκοπεί στο να υπονομεύσει τις δυνατότητες stealth του F-35 ότι δηλαδή ότι ένα F-35 «δεν θα είναι ποτέ μόνο» στον ρωσικό εναέριο χώρο, επειδή τα ρωσικά αντιεραπορικά συστήματα θα το ανιχνεύσουν.
Το βίντεο από το Βιετνάμ είναι επίσης απλό, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Αυτές οι απώλειες οφείλονταν, σε μεγάλο βαθμό, στα εκατοντάδες συστήματα αεράμυνας – και ειδικά, το S-75 Dvina – και τα αντιεραπορικά κανόνια που διοχέτευαν οι Σοβιετικοί στους Βιετκόνγκ.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες λεπτομέρειες που αξίζουν να εξεταστούν. Πρώτον, το Κρεμλίνο διεξάγει με μια μακρόχρονη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να πείσει πιθανούς αγοραστές για τη βιωσιμότητα του μαχητικού τους προγράμματος Su-57 stealth.
Με την έννοια ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν πάντα συμπεριλάβει σκληρές κριτικές εναντίον των ανταγωνιστικών F-35, το τιτίβισμα δεν θα ήταν καθόλου ασυνήθιστο αν γράφτηκε από έναν Ρώσο πολιτικό σχολιαστή ή στρατιωτικό αναλυτή.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν σίγουρα δεν θα καλυπτόταν ποτέ τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αν δεν προερχόταν από τη Ρωσική Πρεσβεία.
Αυτή είναι ίσως η πιο επιθετική απεικόνιση της νέας ρωσικής ρητορικής προσέγγισης. Στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η συνηθισμένη πρακτική του Κρεμλίνου ήταν να αγνοήσει απλά τις δυτικές προσβολές εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει σημαντικά στις δημόσιες απαντήσεις τους σε αυτά τα είδη σχολίων. Σαν ένα πρόσφατο παράδειγμα, μόλις πριν από μερικούς μήνες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια σκληρή απάντηση στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Κολομβία, ο οποίος απέρριψε τον βομβαρδισμό Tu-160 ως κάτι περισσότερο από ένα μουσειακό κομμάτι.
Αυτή η στρατηγική ίσως δεν είναι χωρίς λογική. Σε μια εποχή όπου το Κρεμλίνο επιδεικνύει έντονα τόσο τις πυρηνικές όσο και τις συμβατικές αποτρεπτικές ικανότητές του στο ΝΑΤΟ, μπορεί όντως να πιστεύουν ότι ακόμη και ένα έμμεσο μήνυμα ενάντια στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο.
Πηγή: Τhe National Interest