F-35: Εκτεταμένες «αερομαχίες» των stealth μαχητικών με εντολή της USAF

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές ασκήσεις για να βελτιώσει και να αυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μέσων που διαθέτει και όπως είναι αναμενόμενο, σε αυτές «πρωταγωνιστούν» τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.

Συναγερμός σήμανε στην αεροπορική βάση Hill της USAF, καθώς δόθηκε εντολή να «σηκωθούν» τα stealth μαχητικά F-35 για να εμπλακούν σε αερομαχία με «εχθρικές δυνάμεις» στο πλαίσιο ιδιαίτερα απαιτητικών ασκήσεων ετοιμότητας.

Όπως ανέφερε δελτίο Τύπου της αεροπορικής βάσης Hill της USAF, οι εκτεταμένες αερομαχίες των μαχητικών αεροσκαφών διεξάγονται στο πλαίσιο άσκησης που προσομοιάζει συνθήκες πολέμου και κατ’ επέκταση την εμπλοκή αμερικανικών μαχητικών με εχθρικές δυνάμεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι ανέφεραν οι αρχές της USAF

Οι ασκήσεις αυτές διαρκούν από τις 9 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και σε αυτές συμμετέχουν η 388η Πτέρυγα Μάχης καθώς και η «εφεδρική» 419η Πτέρυγα Μάχης

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτελούνται περίπου 80 πτήσεις ημερησίως, περίπου είκοσι παραπάνω σε σχέση με μια καθημερινή ημέρα λειτουργίας της βάσης, ενώ τα αεροσκάφη απογειώνονται «ανά κύματα» για να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες μάχης και άρα την προβλεπόμενη ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων για αναχαίτιση και εμπλοκή του εχθρού.

Η κύρια αποστολή της 388ης Πτέρυγας Μάχης είναι η ταχεία ανάπτυξη ισχύος, παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II  για την υποστήριξη της εθνικής άμυνας ενώ μετρά προσωπικό περίπου 1.800 στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι , τόσο η 388η όσο και η 419η Πτέρυγα Μάχης είναι οι πρώτες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) που έχουν διαθέσιμα F-35A για επιχειρησιακή ανάπτυξη.

Πηγή: Defence Blog / Φωτογραφία Reuters