F-15: Είναι τα ισραηλινά μοντέλα καλύτερα από τα μαχητικά της USAF ;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα αμερικανικού οπλισμού, εξοπλισμού, πυραυλικών συστημάτων αλλά και μαχητικών αεροσκαφών, όπως για παράδειγμα τα F-16, αλλά και τα F-15 «Advanced Eagle».

Ωστόσο, οι εξοπλισμοί αυτοί δεν είναι πάντοτε κατάλληλοι για τα πεδία επιχειρήσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να δέχονται ειδικές τροποποιήσεις και αρκετούς να εκτιμούν ότι τα ισραηλινά F-15 είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πράγματι, τα μαχητικά αεροσκάφη που εντάσσονται στην υπηρεσία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και εν προκειμένω στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) υπόκεινται σε ειδικές και εκτενείς τροποποιήσεις και αλλαγές, ώστε να είναι κατάλληλα διαμορφωμένα και λειτουργικά για τις αποστολές τους στο επιχειρησιακά πεδία της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που αγόρασαν το ισχυρό μαχητικό αεροσκάφος F-15 και συνεχίζει από την δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του στα πεδία των μαχών, υπηρετώντας αδιάκοπα στις τάξεις της IAF.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κρίσιμος ρόλος του στην επίτευξη αεροπορικής κυριαρχίας και υπεροχής κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με το Λίβανο το 1982, αλλά και ο ρόλος τους σε αποστολές επιθέσεων ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι κρίσιμες αναβαθμίσεις

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των αποστολών και επιχειρήσεων χάρη στην προσθήκη κάποιων εγχώριας κατασκευής αισθητήρων και συστημάτων.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ απέκτησε αργότερα την τροποποιημένη έκδοση F15I Ra’am, η IAF αποφάσισε να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τα υφιστάμενα F-15 πρώτης και δεύτερης γενιάς με πρότυπα ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα και εξαρτήματα, με αποτέλεσμα να προκύψουν τα μοντέλα F -15 Baz Meshopar ή Baz 2000.

Η αναβάθμιση περιελάμβανε ένα νέο βελτιωμένο ραντάρ, πυραύλους μεγάλης εμβέλειας αέρος-αέρος AIM-120, βελτιωμένη ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου, εκσυγχρονισμένο πιλοτήριο αλλά και την δυνατότητα να είναι το μαχητικό αεροσκάφος με πυραύλους Pythοn.

Συνεπώς είναι κατανοητό γιατί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι τα ισραηλινά F-15 μπορούν να θεωρούν «καλύτερα» από τα αντίστοιχα αμερικανικά, αλλά πρέπει την ίδια στιγμή να ληφθεί υπόψη ότι η USAF προχώρησε ένα επίπεδο μπροστά με την ένταξη ενός ολοκληρωτικά αναβαθμισμένου μοντέλου του κλασσικού μαχητικού αεροσκάφους, το F-15EX.

Πηγή: National Interest