Ο νέος πρωθυπουργός στην Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, έκανε σήμερα έκκληση για πιο στενή συνεργασία στην Ευρώπη προκειμένου να προωθηθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία και να αντιμετωπιστούν τα πιο πιεστικά προβλήματα της ηπείρου: η παράνομη μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια.
Κατά την έναρξη της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), που περιλαμβάνει περισσότερες από 40 χώρες, στο ανάκτορο του Μπλένιμ, γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Στάρμερ έκανε μια προσπάθεια για επανεκκίνηση στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.
Πήρε αποστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών, η οποία είχε απειλήσει να αποσυρθεί από μια διεθνή σύμβαση για ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέροντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ένα νέο ξεκίνημα.
«Υπό την ηγεσία μου, η Βρετανία θα είναι φίλος και εταίρος, έτοιμη να εργαστεί μαζί σας, όχι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μέρος της Ευρώπης», είπε ο Στάρμερ, σε μια αναφορά στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έπειτα από δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016.
«Ενωμένοι από την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, και βέβαιοι για το τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί», δήλωσε στους υπόλοιπους ηγέτες της EPC, μια διακριτή από την ΕΕ ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Η σύνοδος, που θα διαρκέσει μία ημέρα, δίνει στον νέο ηγέτη στην Βρετανία άλλη μία ευκαιρία να πιέσει για στενότερη αμυντική συνεργασία ιδιαίτερα πριν από την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ο οποίος μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Τζ. Ντ. Βανς, λέει πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια.
Δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές και μερικές ημέρες μετά το πρώτο διεθνές ταξίδι του ως πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο Στάρμερ ανέβηκε πάλι στη διεθνή σκηνή, καλώντας την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.
«’Αρα η πρώτη μας δουλειά εδώ σήμερα είναι να επιβεβαιώσουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ.
Ο Στάρμερ είναι αποφασισμένος να επανεκκινήσει τις σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit που προκάλεσε χρόνια εχθρότητας. Έχει πει πως δεν βλέπει επανένταξη της Βρετανίας στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση στη διάρκεια του βίου του.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν γενικά τα σχέδια του Στάρμερ για αμυντική συνεργασία, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για reset (επανεκκίνηση)».
Στο Ανάκτορο Μπλένιμ οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και το μεταναστευτικό.
Αλλά ίσως το πιο σημαντικό για τον Στάρμερ είναι η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους άλλους ηγέτες, κάτι το οποίο όπως λέει είναι αναγκαίο για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ώστε να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο της EPC
Κατά την προσέλευση του στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που ξεκίνησε σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας για την διοργάνωση της Συνόδου και του ευχήθηκε καλή τύχη. Παράλληλα ευχήθηκε η σύνοδος αυτή να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας πως σε δύο μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο η οποία οδήγησε στην συνεχιζόμενη κατοχή. «Η Κύπρος είναι το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα πως το ζήτημα αυτό «επιτέλους θα επιλυθεί και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πιθανή λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα».
Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους να επιτρέψουν πλήγματα με δυτικά όπλα στη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους συμμάχους του να επιτρέψουν πλήγματα με δυτικά όπλα σε μεγάλο βεληνεκές στη Ρωσία, ιδιαίτερα σε στρατιωτικά αεροδρόμια.
«Όσο λιγότερους περιορισμούς έχουμε τόσο περισσότερο η Ρωσία θα επιδιώκει την ειρήνη», σημείωσε κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στη Βρετανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η συμμαχική απόφαση να επιτραπούν τέτοια πλήγματα – μόνον κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, αφού η Μόσχα άνοιξε νέο μέτωπο στην περιφέρεια του Χαρκόβου – δεν οδήγησε σε οποιαδήποτε κλιμάκωση.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση να παραμείνουν ενωμένοι οι Ευρωπαίοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός ηγέτης κοινοποίησε επίσης φωτογραφίες από αεροδρόμιο στις οποίες βρίσκεται μαζί με τον Βαλερί Ζαλούζνι, τον νεοδιορισθέντα πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν προηγουμένως αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Θα υπογράψουμε διακυβερνητική συμφωνία για την υποστήριξη του ουκρανικού βιομηχανικού και αμυντικού συγκροτήματος, θα συζητήσουμε για τη μελλοντική αμυντική συνεργασία και θα επεκτείνουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες», ανέφερε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
«Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ, για την Ουκρανία, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο του πολέμου», συμπλήρωσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Μπλένιμ.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters