Ευρωεκλογές 2019: Το Brexit «νίκησε» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Κόμμα του Brexit του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτή μιας ξεκάθαρης ρήξης με την ΕΕ, έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με 31,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενισχύοντας το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο κατέληξε στην πέμπτη θέση με 7,5% των ψήφων και πληρώνει την ανικανότητά του να θέσει σε εφαρμογή το Brexit, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από 10% των ψήφων. Η Μέι αναγκάσθηκε να οργανώσει τις ευρωεκλογές πριν ανακοινώσει την Παρασκευή την παραίτησή της.

Παρηγορία για τους φιλοευρωπαίους είναι το γεγονός ότι η ψηφοφορία έδωσε νέα πνοή στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο λαμβάνει 20,1% των ψήφων. Όμως δεν έχει τα μέσα για να επηρεάσει τις αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο καθώς έχει μόνο μια μικρή φούχτα βουλευτών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν περίμενε τα αποτελέσματα για να προβλέψει «μια μεγάλη νίκη» για το κόμμα του μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σαουθάμπτον, στη νότια Αγγλία.

Το άλλο μεγάλο παραδοσιακό κόμμα, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, εξέρχεται επίσης τραυματισμένο από την ψηφοφορία, με 16,6% των ψήφων, πληρώνοντας από την πλευρά του την αμφίσημη στάση του για το Brexit.

Όσο για τους Πράσινους, κατάφεραν να κερδίσουν τους Συντηρητικούς με μια αξιοπρεπή επίδοση 11,6%.

Θυμός

Καθώς δημιουργήθηκε πριν από μόλις τέσσερις μήνες σε αντίδραση στις παλινωδίες του κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή του Brexit, το Κόμμα του Brexit δεν είχε άλλο πρόγραμμα σ’ αυτές τις εκλογές από την έξοδο από την ΕΕ. Κεφαλαιοποίησε τον θυμό των ψηφοφόρων για το ατελείωτο σήριαλ του Brexit.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, 55 ετών, πρώην χρηματιστής στο Σίτι, είχε κερδίσει ήδη το 2014 τις ευρωεκλογές, επικεφαλής τότε του ευρωφοβικού κόμματος UKIP που τασσόταν κατά της μετανάστευσης. Τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πάση θυσία, ακόμη και χωρίς συμφωνία που θα απορροφούσε το σοκ.

«Για να τιμήσουμε τη δημοκρατική ψήφο του λαού και τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να βγούμε (από την ΕΕ) με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» (ΠΟΕ), δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Δηλαδή αποχωρώντας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά για εμπορικές σχέσεις που θα διέπονται από τον ΠΟΕ.

Το σενάριο αυτό φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι ενώ οι Ευρωπαίοι δεν είναι πιο θετικοί σ’ αυτό. Το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει κατά.

Όμως η νέα νίκη του Νάιτζελ Φάρατζ δεν μπορεί παρά να καθησυχάσει την ευρωφοβική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, που υποστηρίζει μια ξεκάθαρη διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ.

Οι Τόρις είναι πλέον βυθισμένοι σε μια άγρια μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, με ήδη οκτώ υποψήφιους διαδόχους στις τάξεις τους.

Το φαβορί, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, 54 ετών, ο οποίος είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος για το Brexit, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Νάιτζελ Φάρατζ και δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Παρέμβαση Κόρμπυν για το Brexit

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον βρετανικό λαό να δώσει την ετυμηγορία του για το Brexit, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Με τους Συντηρητικούς να αποσυντίθενται και να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και το κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αυτό το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στον λαό, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος», σημείωσε ο Κόρμπιν.

«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνομιλίες εντός του κόμματός μας και θα αναλογιστούμε αυτά τα αποτελέσματα και για τις δύο αντίθετες πλευρές όσον αφορά το Brexit», υπογράμμισε.