Εξελιγμένα Patriot για την Ισπανία

Δύο ακόμα πυροβολαρχίες του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος Patriot, θα αγοράσει η Ισπανία από τη Γερμανία, σε αντικατάσταση μιας που, υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, έχει αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Κάθε νέα πυροβολαρχία που θα προμηθευτεί η Ισπανία διαθέτει πέντε εκτοξευτές πυραύλων Patriot σε διαμόρφωση Advanced Capability 2+(PAC2+). Το κόστος της αγοράς φτάνει τα 41,16 εκ. Ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται και η παραχώρηση του κέντρου διεύθυνσης βολής, με τα ανάλογα οχήματα και τον επικοινωνιακό εξοπλισμό. Συζητείται η προμήθεια μιας ακόμα πυροβολαρχίας.

Η Ισπανία αγόρασε τα πρώτα της Patriot το 2004, μεταχειρισμένα και τότε, από τη Γερμανία. Οι πυροβολαρχίες που αγόρασε τότε περιλάμβαναν οκτώ εκτοξευτές, μαζί με ραντάρ και σύστημα ελέγχου εμπλοκής στόχων.

Τότε όμως δεν είχε γίνει προμήθεια κέντρων διεύθυνσης βολής, μέσω των οποίων τα συστήματα Patriot θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας. Επίσης δεν διέθεταν και κρίσιμα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Η Ισπανία, με απόφαση του ΝΑΤΟ, έστειλε μια, μη πλήρη, πυροβολαρχία της στην Τουρκία, προς αντικατάσταση δύο ολλανδικών που αποσύρονται. Μαζί με τους πυραύλους θα αναπτυχθούν και 150 Ισπανοί στρατιωτικοί. Στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας έχει αναπτυχθεί η 9η Πυροβολαρχία του 74ου Συντάγματος Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Πηγή: Janes.com
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert