Εξαφανίστηκε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση από την συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στις 5 Μαρτίου και τα σενάρια για την “εξαφάνισή” του δίνουν και παίρνουν.
Σ΄ αυτό το διάστημα ο Πούτιν ακύρωσε ταξίδι του στο Καζακστάν, απ΄ όπου πληροφορίες ανέφεραν ότι η ακύρωση οφείλεται σε αθένεια του Ρώσου προέδρου. Το Κρεμλίνο διέψευσε αυτές τις πληροφορίες.
Το πόσο μεγάλη σημασία έχει ο Πούτιν για το σύστημα εξουσίας της Ρωσίας αναδεικνύεται βέβαια ως μεγάλο πρόβλημα για την χώρα. Ακόμη και αυτή η ολιγοήμερη “αποχή” του από τις δημόσιες εμφανίσεις έχει προκαλέσει πρώτα απ΄ όλα σενάρια . Με τα πιο ακραία να τον θέλουν ακόμη και νεκρό. Τα αμέσως επόμενα κάνουν λόγο για ασθένεια. Και από κοντά ακολουθούν αυτά για τη διαδοχή του! Στην Δύση ο Πούτιν έχει ελάχιστους φίλους . Και γι΄ αυτό τα ΜΜΕ και ειδικά τα αμερικανικά παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον το θέμα της “εξαφάνισης” του Ρώσου προέδρου.
Ενδεικτική του κλίματος παροξυσμού που επικρατεί είναι η δήλωση του Tom Nichols, καθηγητή της Ναυτικής Σχολής Πολέμου των ΗΠΑ:
«Δεν έχω ιδέα αν ο Πούτιν είναι νεκρός, αλλά είναι σαφές ότι κάτι συμβαίνει και το Κρεμλίνο εργάζεται σκληρά για να το κρύψει”.
Ακόμη και αναλυσεις για το τι προβλέπεται σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται. Ο Nichols λέει:
“Αν ο Πούτιν είναι ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να κρατήσει οποιαδήποτε πληροφορία μυστική έως ότου όλοι συμφωνήσουν σε ένα διάδοχο. Συνταγματικά, ο Μεντβέντεφ θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου για 90 ημέρες”.
Αρκετοί πάντως συνδέουν την “εξαφάνιση” Πούτιν με την δολοφονία Nemtsov, την οποία το σύστημα εξουσίας του Κρεμλίνου θέλει να διαχειριστεί