Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο αποφάνθηκε πως τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και ζήτησε να αναληφθεί γρήγορα δράση από τα κράτη μέλη. «Ανέκαθεν έλεγα στους ανατολικοευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι σωστό να αποσαφηνίζονται νομικά ζητήματα, εφόσον υπάρχει αμφιβολία. Τώρα όμως μπορούμε να περιμένουμε απ’ όλους τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν την απόφαση και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις συμφωνίες», αναφέρει ο Γκάμπριελ σε δήλωση που εξέδωσε.
Νωρίτερα σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά του ευρωπαϊκού προσωρινού μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στις χώρες-μέλη της ΕΕ. »Ο μηχανισμός αυτός συμβάλλει, κατά τρόπο αποτελεσματικό και σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας, στην αντιμετώπιση από την Ελλάδα και την Ιταλία των συνεπειών της μεταναστευτικής κρίσης του 2015″ επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απορριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Υπενθυμίζεται ότι ως απάντηση στην προσφυγική κρίση που έπληξε την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση προκειμένου να βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών. Η απόφαση αυτή προέβλεπε τη μετεγκατάσταση, εντός περιόδου δύο ετών, 120.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας από τα δύο αυτά κράτη-μέλη προς τα άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες όπως και η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία καταψήφισαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου την απόφαση αυτή, ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ακύρωσή της προβάλλοντας, αφενός, λόγους ακύρωσης με τους οποίους επιχειρούν να αποδείξουν ότι η έκδοση της εν λόγω απόφασης πάσχει από πλημμέλειες διαδικαστικής φύσης ή αναγόμενες στην επιλογή μη προσήκουσας νομικής βάσης και ισχυριζόμενες, αφετέρου, ότι η απόφαση αυτή δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης ούτε αναγκαία προς τούτο.
Οι οπαδοί και οι πολέμιοι
Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, η Πολωνία παρενέβη υπέρ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας ενώ το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Επιτροπή παρενέβησαν υπέρ του Συμβουλίου. Με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το Δικαστήριο απορρίπτει στο σύνολό τους τις προσφυγές που άσκησαν η Σλοβακία και η Ουγγαρία επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα να λάβουν όλα τα προσωρινά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση επείγουσας καταστάσεως λόγω αιφνίδιας εισροής εκτοπισθέντων.
Τα μέτρα αυτά, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «μπορούν και να παρεκκλίνουν από νομοθετικές πράξεις, υπό τον όρο, μεταξύ άλλων, να οριοθετούνται τόσο ως προς το καθ’ ύλην όσο και ως προς το χρονικό πεδίο εφαρμογής τους και να μην έχουν ως σκοπό ή ως αποτέλεσμα τη μόνιμη αντικατάσταση ή τροποποίηση τέτοιων πράξεων, οι δε όροι αυτοί πληρούνται εν προκειμένω».
«Αντάρτικο» από την Ουγγαρία
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θεωρεί «απεχθή και ανεύθυνη» την απόφαση της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης και προανήγγειλε νέες νομικές μάχες με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ζήτημα αυτό. «Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί πως η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι απεχθής και ανεύθυνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης».
Ο Σιγιάρτο υποστήριξε πως η απόφαση βασίσθηκε σε πολιτικούς μάλλον, παρά σε νομικούς ή επαγγελματικούς υπολογισμούς. «Η πολιτική βίασε τον ευρωπαϊκό νόμο και αξίες», πρόσθεσε. Υποσχέθηκε πως η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να θέλει να επιβάλει» την εφαρμογή τους. «Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», πρόσθεσε.
(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)