Η αποκάλυψη για την αποτυχημένη επιχείρηση αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων για την απελευθέρωση του Φόλεϊ κι άλλων αμερικανών από τη Συρία ,άφησε πολλά ερωτήματα. Πότε και που έγινε;
Το Reuters σε ρεπορτάζ του περιγράφει το χρονικό της αποτυχημένης επιχείρησης:
Τις λεπτομέρειες για την έφοδο μετέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένα μέλος μιας οργάνωσης ακτιβιστών της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα Αμπού Ιμπραχίμ αλ Ρακάουι.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 4ης Ιουλίου, 24 άνδρες της Delta Force —καταδρομείς του στρατού των ΗΠΑ— έφτασαν με ελικόπτερα Μπλακ Χοκ στην Ακρίσι, μια μικρή πόλη κοντά στη Ράκα, στις όχθες του Ευφράτη.
Πριν προσγειωθούν για να αναζητήσουν τους Αμερικανούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, κατέστρεψαν κρίσιμης σημασίας στόχους: τα αντιαεροπορικά όπλα της βάσης των τζιχαντιστών, 5 χλμ. νοτιοανατολικά της Ακρίσι, ενός προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους.
«Η έφοδος έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Τα ελικόπτερα άρχισαν να ρίχνουν, κατέστρεψαν τα αντιαεροπορικά», είπε ο Ρακάουι.
Ο Λευκός Οίκος έδωσε πληροφορίες για την έφοδο αυτή την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την ανάρτηση από τους τζιχαντιστές στο Διαδίκτυο ενός βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του Φόλεϊ.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως οι καταδρομείς απέτυχαν να απελευθερώσουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο ή οποιονδήποτε άλλο όμηρο και διευκρίνισε ότι προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή διότι μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ πληροφορήθηκαν ότι είχε διεξαχθεί η επιχείρηση αυτή.
Η έφοδος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων βαθιά μέσα στα εδάφη που ελέγχει το ΙΚ, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η Ουάσινγκτον.
Αφού προσγειώθηκαν, οι καταδρομείς απέκλεισαν τον δρόμο προς τη Ράκα και κινήθηκαν προς μια αυτοσχέδια φυλακή όπου πίστευαν πως κρατούνταν ο Φόλεϊ και οι άλλοι όμηροι, σύμφωνα με τον Ρακάουι. Όταν διαπίστωσαν πως δεν ήταν εκεί, επιτέθηκαν στη βάση, που οι τζιχαντιστές είχαν ονομάσει «Μπιν Λάντεν» προς τιμή του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα. Οι Αμερικανοί καταδρομείς την έκαψαν, είπε ο ίδιος.
«Σύμφωνα με χωρικούς, έκαψαν τη βάση και σκότωσαν όλους τους μαχητές» του ΙΚ οι οποίοι βρίσκονταν σε αυτήν, ανέφερε ο Ρακάουι.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι «πολλοί» τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, ενώ ένας Αμερικανός στρατιωτικός τραυματίστηκε όταν ένα ελικόπτερο δέχθηκε πυρά. Σύμφωνα με τον Ρακάουι, τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί.
Η αποστολή εγκρίθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και βασίστηκε σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, περιλαμβανομένων και μαρτυριών ομήρων που είχαν απελευθερωθεί, σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Οι πηγές αυτές δεν επιβεβαίωσαν την ημερομηνία που διεξήχθη η επιχείρηση.
Αυτή είναι η πρώτη γνωστή χερσαία εμπλοκή του αμερικανικού στρατού εναντίον του ΙΚ, και είναι επίσης η πρώτη γνωστή αμερικανική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εντός του εδάφους της Συρίας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή το 2011.
Η αποτυχία της αποστολής υπογραμμίζει τα όρια των προσπαθειών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα για τα δεδομένα στο πεδίο, εν μέσω της χαοτικής συριακής σύρραξης.
«Πιστεύαμε ότι είχαμε καλά στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκονταν», οι όμηροι, είπε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Μια πηγή μέσα στη Συρία που πρόσκειται στο ΙΚ είπε εξάλλου στο Ρόιτερς ότι οι τζιχαντιστές είχαν μαντέψει ότι θα γινόταν επιχείρηση διότι Αμερικανοί εμφανίστηκαν και άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις για τους ομήρους στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας, περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.
«Οι Αμερικανοί έψαχναν τους ομήρους τους και αναζητούσαν απελπισμένα οποιαδήποτε πληροφορία», εξήγησε το πρόσωπο αυτό στο Ρόιτερς υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Συνάντησαν κόσμο στην Αντάκια κι έθεσαν ερωτήσεις. Μετά από αυτό, ήταν ξεκάθαρο πως θα γινόταν επιχείρηση. Το (Ισλαμικό) Κράτος την προέβλεψε κι έλαβε προφυλάξεις. Την περίμεναν, για αυτό πιθανόν άλλαξαν την τοποθεσία όπου κρατούσαν τους ομήρους».
Η πηγή που πρόσκειται στο ΙΚ είχε πει τότε πως μερικοί από τους Αμερικανούς σκοτώθηκαν και ότι «μερικοί από τους αδελφούς τραυματίστηκαν», πρόσθεσε
Έτοιμη η Ουάσινγκτον να επέμβει κατά τζιχαντιστών
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής.
Το αμερικάνικο Πεντάγωνο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του Ισλαμικού Κράτους, θεωρεί ότι η διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία πιθανόν να είναι απαραίτητη, μετά τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες που σταμάτησαν την προέλαση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ κι ενώ η Δύση είναι συγκλονισμένη από την ωμή εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.
Οι ΗΠΑ είναι μάλιστα έτοιμες να «δράσουν» σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής κατά της Αμερικής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που δηλώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, γράφει σήμερα η Wall Street Journal.
Μόλις χθες, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει επίσης ότι πιθανόν να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η προετοιμασία επιθέσεων εναντίον «πολύ σημαντικών στόχων», όπως ηγετικά στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης μπορεί να διαρκέσει από «μία ώρα έως μια εβδομάδα.
Αν πρόκειται για στρατόπεδα εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε επίθεση πολύ σύντομα», τόνισε. Μετά την ίδρυση ενός χαλιφάτου στα τέλη Ιουνίου, το Ισλαμικό Κράτος προέλασε σε περιοχές και πρόσθεσε μια λωρίδα του βορείου Ιράκ στα εδάφη που έχει καταλάβει στην ανατολική Συρία.
Κυρώσεις σε υποστηρικτές των τζιχαντιστών
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο πρόσωπα τα οποία όπως ανέφερε συγκαταλέγονται στους βασικούς χρηματοδότες του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Άμπντουλ Μόχσεν Αμπντάλα Ιμπραχίμ αλ Σάριχ, 29 ετών, είναι ένα από σημαντικότερα πρόσωπα όσον αφορά τη «διαμόρφωση της στρατηγικής» του Μετώπου αλ Νόσρα. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στο παρελθόν, ο ίδιος ηγείτο ενός δικτύου χρηματοδότησης της αλ Κάιντα που έδρευε στο Ιράν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατονόμασε επίσης τον Χαμίντ Χαμάντ Χαμίντ αλ Άλι, 53 ετών, που όπως ανέφερε έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να αγοραστούν όπλα και προμήθειες και ότι συντόνιζε δωρεές για το Μέτωπο αλ Νόσρα στο Κουβέιτ. Ο Άλι φέρεται επίσης ότι οργάνωνε τα ταξίδια νεοσύλλεκτων τζιχαντιστών στη Συρία.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΠΑ: «Δεν δίνουμε ποτέ λύτρα για ομήρους»
ΧΑΡΤΕΣ: Η κατάληψη της Μέσης Ανατολής απο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα για τον θάνατο 4χρονου