Η Εσθονία, μέσω της πρωθυπουργού της Κάγια Κάλας, εκφράζει την υποστήριξή της στην έκκληση του Κιέβου για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Η Κάλας, η χώρα της οποίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πόλη Ζίτομιρ της βορειοδυτικής Ουκρανίας.
Εσθονία και Ουκρανία συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.
«Συμφωνούμε ότι μια ισχυρή, ανεξάρτητη και ευημερούσα Ουκρανία, ως μέλος της ευρωατλαντικής οικογένειας, τη ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας» αναφέρεται σε αυτήν την κοινή διακήρυξη που συνυπέγραψαν για την Εσθονία και την Ουκρανία η Κάγια Κάλας και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντίστοιχα.
«Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (τον Ιούλιο) συμφωνούμε να συνεργαστούμε για να χαράξουμε μια πορεία που θα βοηθήσει να έρθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.
To summarise my visit to #Ukraine
Estonia believes in Ukraine and in Ukraine's victory.
We remain committed to helping Ukraine win this war.
For peace in Europe, we need Ukraine in the European Union, we need Ukraine in NATO.#SlavaUkraini pic.twitter.com/N3rhiRYgdx
— Kaja Kallas (@kajakallas) April 24, 2023
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξή της στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επανέλαβε και το αίτημά του για γρήγορη παράδοση περισσότερων οπλικών συστημάτων από τους Δυτικούς συμμάχους «ώστε να επιταχύνουμε το τέλος αυτού του πολέμου».
Η Ρωσία θεωρεί ότι ο ανεφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ παρατείνει τη σύγκρουση και εγείρει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης. Θεωρεί επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για τη δική της ασφάλεια.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ