«Έσπασε» η εκεχειρία στην Ουκρανία – ΔΕΙΤΕ LIVE

Ούτε 12 ώρες δεν κράτησε η κατάπαυση πυρός που κήρυξαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το πολεμικό σκηνικό «επέστρεψε» στην πλατεία Ανεξαρτησίας και οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ συγκλονίζουν.
Από τις φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters προκύπτει ότι από τις νέες συγκρούσεις στην πλατεία Μαϊντάν υπάρχουν τουλάχιστον δυο νεκροί. Απεσταλμένοι διεθνών ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για τουλάχιστον 10 νεκρούς. Επισήμως, δεν υπάρχει απολογισμός.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν στο πλήθος, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και αυτόματα όπλα!

Διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ανακατέλαβαν την πλατεία Ανεξαρτησίας, το σύμβολο του κινήματος αμφισβήτησης του Γιανουκόβιτς.

Οι εικόνες σοκάρουν: άνθρωποι αλλόφρονες να μεταφέρουν τραυματίες σε αυτοσχέδια φορεία. Φωτιές, εκρήξεις, ρίψεις νερού από την αστυνομία, μολότοφ από τους διαδηλωτές.

Δεκαπέντε πτώματα κείτονται στο έδαφος καλυμμένα με κουβέρτες επί της Πλατείας της Ανεξαρτησίας και κοντά σε αυτήν , σύμφωνα με την μαρτυρία φωτογράφου του Ρόιτερς που βρίσκεται επιτόπου.

Ο Βασίλι Φεντόσενκο δήλωσε ότι έξι πτώματα κείτονται στη βορειο-δυτική πλευρά της Πλατείας και ότι είδε ακόμα τέσσερα πτώματα 100 μέτρα μακρύτερα, από την αντίθετη πλευρά της πλατείας.
Ολοι ήταν πολίτες, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είδε άλλα πέντε πτώματα μπροστά στο ξενοδοχείο Ukraina, στο λόφο επάνω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για πυκνά πυρά με πραγματικές σφαίρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Κίεβο έφθασε τους 30, ενώ 287 άνθρωποι νοσηλεύονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε του ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί περιλαμβάνονται στους τραυματίες από τις συγκρούσεις χθες το βράδυ στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν σήμερα τον αστυνομικό κλοιό στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντας τη πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης, παρά την εκεχειρία που κήρυξε χθες το βράδυ με την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εν όψει της άφιξης σήμερα στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας και υψηλόβαθμου ρώσου αξιωματούχου.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται ήδη στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης, οι Ουκρανοί αθλητές που μετείχαν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Σότσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία; Ποιος ο ρόλος Γερμανίας και ΗΠΑ

Ουκρανία: Η ΕΕ εξακολουθεί να εργάζεται για μια συμβιβαστική λύση