Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι συμφώνησαν σε ανακωχή για να ρυμουλκυθεί το MV Sounion

EUNAVFOR ASPIDES/Handout via REUTERS

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε απόψε ότι οι Χούθι της Υεμένης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε προσωρινή ανακωχή, ώστε να φτάσουν τα ρυμουλκά και τα διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο MV Sounion που έχει υποστεί ζημιές και πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι Χούθι συμφώνησαν στην ανακωχή, αφού ζητήθηκε από πολλές χώρες.

Νωρίτερα σήμερα, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσε ότι το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο δεν εμφανίζει προς το παρόν διαρροή πετρελαίου, ωστόσο σκέφτεται να προχωρήσει σε ρυμούλκηση.

Έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες της περιοχής να συνεργαστούν, καθώς το MV Sounion, το οποίο φλέγεται για 5η ημέρα και παραμένει αγκυροβολημένο στο σημείο, «συνιστά μία σοβαρή και άμεση απειλή τοπικής μόλυνσης με τα παράκτια κράτη να διατρέχουν το υψηλότερο ρίσκο».

Ο Έλληνας διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, δήλωσε από την μεριά του την ετοιμότητα των ναυτικών δυνάμεων της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» – στο πλαίσιο της υφιστάμενης εντολής δράσης τους – να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, παρ’ ότι υστερούν σε εξειδικευμένο υλικό εξοπλισμό για μια τέτοια δράση.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters