Ερυθρά Θάλασσα: Αμερικανικό εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική αρχή Maritime Trade Operations (UKMTO) ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2023, ότι έλαβε αναφορές για ένα εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, που χτυπήθηκε από πύραυλο 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν της Υεμένης.

Η UKMTO πρόσθεσε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα και συνέστησε στα πλοία να διέρχονται από την περιοχή με προσοχή.

Σύμφωνα με τη βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey, πρόκειται για αμερικανικό φορτηγό πλοίο, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, που κατευθυνόταν στη Διώρυγα του Σουέζ. Το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά στο αμπάρι. Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου παραμένει αξιόπλοο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το πλοίο δεν συνδέεται με το Ισραήλ, δήλωσε η Ambrey εκτιμώντας ότι στοχοθετήθηκε λόγω του ότι ανήκει στις ΗΠΑ και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε «σε απάντηση για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών θέσεων των Χούθι στην Υεμένη».

Σε απάντηση για την αύξηση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή επιδρομές κατά των ανταρτών αυτών στην Υεμένη, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις παρά τα πλήγματα αυτά.

Χθες, Κυριακή, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο κρουζ που στόχευε αμερικανικό αντιτορπιλικό που επιχειρεί στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όλα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα είναι ασφαλή, με την εξαίρεση των ισραηλινών πλοίων ή αυτών που κατευθύνονται στο Ισραήλ, και μόνο αυτών».

Φωτογραφία αρχείου Reuters