Ερντογάν: Στέλνει τον Τσαβούσογλου σε Μόσχα και Κίεβο

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Μόσχα και Κίεβο, την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι αναμένει να απομακρυνθούν τούρκοι πολίτες από την Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ξεκαθαρίζουν οι συνθήκες για την απομάκρυνση των πολιτών μας από τη Μαριούπολη. Αναμένουμε καλές ειδήσεις σήμερα ή αύριο», δήλωσε από την Αγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, 14.800 τούρκοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία μέχρι τώρα μεσούσης της ρωσικής εισβολής και σήμερα συναντήθηκαν τούρκοι αξιωματούχοι με ουκρανούς διαπραγματευτές.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το τέμενος του σουλτάνου Σουλεϊμάν στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 80 ενήλικες και παιδιά, ανάμεσά τους και Τούρκοι.

Νωρίτερα σήμερα πηγές του υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι η Αγκυρα ανέμενε έγκριση των ρωσικών αρχών για την εκκένωση της Μαριούπολης μέχρι να ολοκληρωθεί η εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters