Ερντογάν σε ρόλο διαμεσολαβητή: Θα μιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα Δευτέρα 30 Μαΐου.

«Ελπίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα τελειώσει με ειρήνη το συντομότερο δυνατό, αλλά φαίνεται ότι τα γεγονότα εξελίσσονται αρνητικά κάθε μέρα που περνάει. Τη Δευτέρα, θα έχω τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας όσο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν τους διαύλους του διαλόγου και της διπλωματίας», είπε ο Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε στο TASS χθες Κυριακή ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδίαζαν να έχουν τηλεφωνική συνομιλία στις 30 Μαΐου.

Οι τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν στις 26 Απριλίου και στις 28 Απριλίου. Όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν, ειδικότερα, τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των διαδρόμων εκκένωσης. Ο Πούτιν ενημέρωσε επίσης τον Τούρκο ομόλογό του για το πώς προχώρησαν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters