Ερντογάν – Πούτιν συνομίλησαν με θέμα τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία στο Αφγανιστάν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εργντογάν συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, την επείγουσα ανάγκη να δοθεί μάχη κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπιστεί η διακίνηση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν να συνεργαστούν στα θέματα αυτά, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Έδωσαν έμφαση στη σημασία του να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα, η αυστηρή τήρηση της τάξης και του κράτους δικαίου. Υπογράμμισαν επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών. Οι πρόεδροι συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διμερή συντονισμό σχετικά με αφγανικά θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες μίλησαν επιπλέον για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, πρωτίστως στον ενεργειακό τομέα.

Επικοινωνία Ερντογάν με Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν χθες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις προσφυγικές πιέσεις, που ενδέχεται να προκύψουν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία κράτησε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Επιπλέον, συζητήθηκε η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters