O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) στην Άγκυρα.
«Εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μας στη ρωσική κυβέρνηση για την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα χθες. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στόχευσε αθώους πολίτες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη από όπου κι αν προέρχεται, όποιος κι αν είναι ο δράστης. Ως χώρα που γνωρίζει πολύ καλά το αιματηρό και προδοτικό πρόσωπο της τρομοκρατίας, μοιραζόμαστε τον πόνο του ρωσικού λαού ως έθνος, ως κράτος. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, του κοινού εχθρού της ανθρωπότητας».
Αναφορά στον Μικρασιατικό Πόλεμο και στην Ελλάδα, χωρίς όμως να την κατονομάζει ευθέως, περιείχε η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της αντιπολίτευσης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP).
«Πριν από έναν αιώνα, ο εχθρός είχε βρεθεί προ των πυλών της Άγκυρας. Ο απόηχος της ισχυρής θέλησης που προβλήθηκε εκείνες τις δύσκολες μέρες όταν οι ήχοι των κανονιών ακούγονταν από τη Βουλή στο Ούλους (σ.σ. περιοχή της ‘Άγκυρας) είναι ακόμη ζωντανός» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «(Έκτοτε), σε κάθε βήμα που κάναμε για να μεγαλώσουμε και να ενισχύσουμε τη χώρα μας, να διευρύνουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του έθνους μας, να αυξήσουμε την ευημερία του λαού μας, συναντήσαμε πολλά μυστικά και φανερά εμπόδια. Κάποια από αυτά τα έχουμε εξαλείψει χωρίς να τα αφήσουμε να εξαπλωθούν και κάποια τα έχουμε ξεπεράσει πληρώνοντας τίμημα».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε λέγοντας: «Δυστυχώς, υπήρξαν και υποκριτές, οι οποίοι στήριξαν τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών που ήθελαν να γονατίσουν τη χώρα μας και να μας υποτάξουν. Τέτοιοι μηχανισμοί εμφανίζονταν άλλοτε ως χειραγωγούμενα όργανα, άλλοτε ως τρομοκρατικές οργανώσεις, άλλοτε ως πραξικοπηματίες, άλλοτε ως πολιτικοί, κοινωνικοί ή οικονομικοί πυροκροτητές αναταραχής».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters