Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία»

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στη 3η Σύνοδο Κορυφής Ηγετών της Πλατφόρμας της Κριμαίας., που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία.

«Διατηρούμε επίσης τη στάση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Οι Τούρκοι Τατάροι αδελφοί μας, ένας από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Κριμαίας, είναι επίσης στις προτεραιότητές μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Είναι μία από τις σπάνιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που βάζουν στο στόχαστρο τη Ρωσία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία να κρατήσει τις ισορροπίες στα συμφέροντά της ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

«Θα τερματιστεί η ρωσική κατοχή της Κριμαίας» λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε σήμερα να τερματίσει τη ρωσική κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας και όλων των άλλων περιοχών που ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

«Η κατοχή στην Κριμαία θα τελειώσει όπως και σε όλα τα άλλα μέρη της Ουκρανίας που δυστυχώς συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κατοχή», τόνισε ο Ζελένσκι στη διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 60 χώρες.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι το κύριο καθήκον της Πλατφόρμας της Κριμαίας είναι να προετοιμαστεί για την απελευθέρωση.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, που συμμετέχει στη σύνοδο, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη θέση της Ουκρανίας ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία θα τελειώσει μόνο με την απελευθέρωση της Κριμαίας.

«Όλα ξεκίνησαν στην Κριμαία τον Φεβρουάριο του 2014. Και φαίνεται να είναι εκεί που πρέπει να τελειώσουν – όταν η Κριμαία επανέλθει ως μέρος του ουκρανικού κράτους.», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γιτάνας Ναουσέντα.

Επίσης, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην διαχωρίσει το ζήτημα της κατεχόμενης Κριμαίας από το γενικό πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Anadolu, Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters