Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ: «Σας καλώ να αναγνωρίσετε την τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου»

REUTERS/Mike Segar

Λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει «τουρκοκυπριακό κράτος».

«Η απομόνωση των Τουρκοκύπριων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό παρουσίασε όπως πάντα την δική του εκδοχή της ιστορίας λέγοντας: «Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

REUTERS/Mike Segar

Οι αναφορές στις θαλάσσιες ζώνες και το Αιγαίο 

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει κηρυχθεί βόρεια και δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία επιθυμεί να δει το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο «ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών γίνονται σεβαστά» και προσέθεσε ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί η συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο εμπόριο».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση και από τους γείτονές μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σφοδρή επίθεση σε ΟΗΕ, Ισραήλ και Νετανιάχου

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει την «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ για άλλη μια φορά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο παιδιών και γυναικών στον κόσμο».

«Ως Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για να αποτρέψετε τη γενοκτονία της Γάζας και να πείτε «σταματήστε» αυτή την καταπίεση και τη βαρβαρότητα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε το δίκτυο σφαγών που παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο για το πολιτικό της κέρδος;», είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, στη Γάζα, πεθαίνει και το σύστημα του ΟΗΕ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι ο ΟΗΕ έχει γίνει μια «δυσλειτουργική δομή».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττει εθνοκάθαρση και ανοιχτή γενοκτονία εναντίον ενός έθνους και καταλαμβάνει τα εδάφη του. Όπως η διεθνής κοινότητα σταμάτησε ενωμένη τον Χίτλερ πριν από 70 χρόνια, έτσι τώρα πρέπει να σταματήσουμε τον Νετανιάχου και το δίκτυο δολοφονιών του», τόνισε ο Ερντογάν.

REUTERS/Mike Segar

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι «απέχουμε πολύ ακόμα από μία ειρηνική λύση». «Όσο η κούρσα των εξοπλισμών επιταχύνεται, ο χώρος για διπλωματία στενεύει ολοένα και περισσότερο. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σχολαστικά τη Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ».

Φωτογραφίες Reuters