Ερντογάν από τα κατεχόμενα: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε» – Αιχμές κατά του Δένδια [vid]

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία για τις εορταστικές εκδηλώσεις του ψευδοκράτους για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» στην Κύπρο, όπως την χαρακτηρίζουν.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Μνημείο του Ατατούρκ με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και κατέθεσε στεφάνι στο σημείο.

Έπειτα, παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση που στήθηκε στη κατεχόμενη Λευκωσία με τη συμμετοχή τουρκικών στρατευμάτων.

Στον λόγο που έβγαλε ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να μην δέχεται την ύση της δικοινοτητικής ομοσπονδίας στο νησί. Ωστόσο, τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μια μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο».

«Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν και τα δύο κράτη μαζί. Αυτή την ειλικρινή επιθυμία εξέφρασα προσωπικά στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση της βάσης του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Η υποστήριξή μας παραμένει στην ΤΔΒΚ, η οποία ιδρύθηκε στο αίμα των μαρτύρων μας, να γίνει ένα ισχυρό, ευημερούν και αξιόπιστο κράτος».

«Οι Ελληνοκύπριοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν την πολιτική δύναμη και την οικονομική ευημερία, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων του νησιού, με τους Τουρκοκύπριους. Δυστυχώς ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας [Νίκος Δένδιας] έκανε πρόσφατα και πάλι παραπλανητικές δηλώσεις. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπα ότι στις 20 του μήνα θα βρίσκομαι στη Βόρεια Κύπρο, άκουσα ότι εσείς θα είστε στα νότια. Μην μας χλευάσετε από εκεί σαν τον Δένδια. Μου απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο, και του είπα αν είναι έτσι, τότε εντάξει».

«Ενόψει των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα που κινδυνεύουν να απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού. Δεν μπορείτε να πλυθείτε στο ίδιο νερό δύο φορές. Δεν θα φτάσετε πουθενά αγνοώντας τα γεγονότα στο νησί. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Πηγή: Anadolu , TRT Haber / Φωτογραφίες Reuters