Ερντογάν: Απέρριψε τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης – Συνεχίζει την υποστήριξη στον Ντμπεϊμπά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την απόρριψη του διορισμού νέου πρωθυπουργού στη Λιβύη. Υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν πιστεύει ότι μια νέα προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη είναι χρήσιμη για τη χώρα», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), της οποίας ηγείται ο Πρωθυπουργός, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Ακριβώς όπως έχουμε δώσει κάθε είδους υποστήριξη στη Λιβύη από την αρχή, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την καλύτερη υποστήριξή μας στην επόμενη διαδικασία. Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές ώστε ο λιβυκός λαός να έχει τη μορφή διακυβέρνησης που θέλει και επιθυμεί. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Οι δεσμοί μας με τον ορισθέντα από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργό Φάτι Μπασάγα είναι καλοί. Από την άλλη, (οι δεσμοί) είναι επίσης καλοί με την Ντμπεϊμπά», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από το Ντουμπάι. «Το σημαντικό είναι ποιον επιλέγει ο λαός της Λιβύης και πώς», πρόσθεσε.

Η Τουρκία παρείχε στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση στην προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), παράλληλα με την αποστολή χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε υπέρ του Μπασάγκα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει το GNU. Ο Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε την άρνησή του να παραιτηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας.

Το συνεχιζόμενο πολιτικό χάος, μετά από αποτυχημένες προεδρικές εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021, απειλεί να ανανεώσει τη βία και τις διαιρέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters