Ο χρόνος δεν πρέπει να οδηγεί στην λήθη. Αυτό οι Γερμανοί πρέπει να το έχουν πάντα κατά νου. Όσο ισχυροί κι αν είναι οικονομικά, όσο κι αν γίνουν στο μέλλον το ναζιστικό τους παρελθόν δεν μπορεί να σβηστεί. Και οι πρώτοι που πρέπει να το θυμούνται είναι αυτοί οι ίδιοι.
Η επισήμανση γίνεται με αφορμή μια έκθεση έργων τέχνης .Την οποία η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αφού επέλυσαν τις διαφορές τους και θα εγκαινιάσουν κανονικά στην Αγία Πετρούπολη . Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται αντικείμενα από χρυσό που είχαν κατασχέσει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ και ο Πούτιν ανακοίνωσαν ότι οι διαφωνίες που είχαν ανακύψει προηγουμένως διευθετήθηκαν.
«Έπειτα από μια συζήτηση μεταξύ του προέδρου και εμού, θα εγκαινιάσουμε την έκθεση», δήλωσε η Μέρκελ.
Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε δηλώσει ότι η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα λάμβανε μέρος στην τελετή των εγκαινίων λόγω μιας διαφωνίας που αφορούσε «το πρωτόκολλο».
Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται μεταξύ άλλων αντικείμενα τέχνης που είχε κατασχέσει ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία, πρόκειται να εγκαινιαστεί στο Ερμιτάζ. «Πρόκειται να επισκεφθούμε την έκθεση στο Ερμιτάζ», επιβεβαίωσε ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε «λεπτό» το θέμα των έργων τέχνης που είχαν κατασχεθεί.
Νωρίτερα, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικά δημοσιεύματα, καθώς με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν η συμμετοχή της Μέρκελ θα ακυρωνόταν με πρωτοβουλία της Ρωσίας.
«Σάλος για τα λεηλατημένα έργα τέχνης», «Ο Πούτιν είναι άθλιος διπλωμάτης», «Το σκάνδαλο με τα λεηλατημένα έργα τέχνης επισκιάζει το ταξίδι στη Ρωσία», ήταν μερικοί από τους τίτλους στα γερμανικά ΜΜΕ νωρίτερα, καθώς ο γερμανικός Τύπος ερμήνευσε το επεισόδιο ως μια ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ είχε δηλώσει πως η Μόσχα ακύρωσε την εκδήλωση, με το επιχείρημα πως «ήταν αδύνατον ο οικοδεσπότης να βρει χρόνο» για να παραστεί. Ερωτηθείς τι θα έλεγε η Μέρκελ, ο Στράιτερ απάντησε: «θα αναφερόταν πιθανόν για άλλη μια φορά στη γερμανική θέση για το ζήτημα των ‘λεηλατημένων έργων τέχνης’».
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου οι σοβιετικοί είχαν λεηλατήσει πάνω από 1 εκατ. βιβλία και χιλιάδες αντικείμενα τέχνης. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα εκθέσει το Ερμιτάζ είναι και πολλά από τα «τρόπαια» της νίκης του σοβιετικού στρατού, που το Βερολίνο ζητεί να επιστραφούν. Οι Γερμανοί που εκφράζουν τις απόψεις περί …λεηλατημένων βιβλίων ίσως θα πρέπει να θυμηθούν τα βιβλία που έκαιγαν αλλά και τους θυσαυρούς που άρπαξαν ειδικά από την Ελλάδα.
Με λίγα λόγια πάει πολύ οι «θύτες» να παριστάνουν τα «θύματα».
Η Μέρκελ τα ζητάει πίσω
Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα λάφυρα πολέμου, ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προς το ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα εκθέματα θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψης με τον Πούτιν και των εγκαινίων της έκθεσης που παρουσιάζεται στο περίφημο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Η έκθεση, που ονομάζεται «Εποχή του Χαλκού – Ευρώπη χωρίς σύνορα», περιλαμβάνει θησαυρούς από χρυσό που ουσιαστικά αρπάχτηκαν ως λάφυρα από τους σοβιετικούς μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μέρκελ είπε ότι 600 αντικείμενα που εκτίθενται εκεί ήταν από τη Γερμανία.
Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η έκθεση έδειξε ότι η Γερμανία και η Ρωσία έχουν κοινές ρίζες που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. «Ο μέσος πολίτης δεν ενδιαφέρεται που εκτίθενται αυτά τα αντικείμενα στο Βερολίνο, στην Αγία Πετρούπολη, στην Μόσχα, ή στην Τουρκία », είπε.