Η ψηφιακή εποχή σηματοδοτεί μια στροφή από τις παλιές, κλασσικές και δοκιμασμένες τεχνικές κατασκοπείας σε πιο αθέμιτες τακτικές, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών των κινητών τηλεφώνων. Ο Ισραηλινός στρατός βίωσε τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεων από πρώτο χέρι, καθώς η Χαμάς χρησιμοποίησε εφαρμογές γνωριμιών, αλλά και αθλητικές εφαρμογές για να ξεγελάσουν στρατιώτες στο να τους δώσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας.
Την Τρίτη, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι η ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, είχε κατασκευάσει ψεύτικα προφίλ στο Facebook, παριστάνοντας νέες και όμορφες Ισραηλινές.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του IDF, ένας ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών έλεγε ότι ο στρατός δέχεται δεκάδες αναφορές από στρατιώτες σχετικά με ύποπτα προφίλ σε κοινωνικά μέσα και εφαρμογές από τον Ιανουάριο.
Οι αξιωματούχοι της Χαμάς, ισχυρίζεται το Ισραήλ, δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ στο Facebook ή χρησιμοποιούν κλεμμένες ταυτότητες για να προσποιούνται ότι είναι νεαρές γυναίκες. Στη συνέχεια, πήγαιναν την σχέση σε νέο επίπεδο μέσω του WhatsApp και προσπαθούσαν να πείσουν τους στρατιώτες να κατεβάζουν ψεύτικες εφαρμογές.
Μετά από αναφορές για ύποπτες νεαρές γυναλικες που φλέρταραν με το προσωπικό της IDF, ο στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Broken Heart και ανακάλυψε ότι οι ψεύτικες εφαρμογές ήταν διαθέσιμες στο Google Play store και είχαν ληφθεί από 100 στρατιώτες.
Διαβάστε επίσης: Ξεχάστε το S-400: Το σύστημα που αλλάζει τον πόλεμο έρχεται από το Ισραήλ – ΒΙΝΤΕΟ
Οι δύο πρώτες ψεύτικες εφαρμογές ονομάζονταν Glancelove και Winkchat. Η τρίτη, η Golden Cup, προωθήθηκε ως εφαρμογή που ενημέρωνε ζωντανά για τα αποτελέσματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας.
Αφού κατέβουν, οι εφαρμογές επέτρεπαν στην Χαμάς να βλέπει την τοποθεσία και τη λίστα επαφών του ιδιοκτήτη και να μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή εγγραφής και παρακολούθησης.