Επιστράτευση στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να προωθούνται

Ένα βήμα πριν από την σύρραξη βρίσκεται η Κριμαία μετά την απόφαση της Ουκρανίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού το στρατό της “απαντώντας” με αυτόν τον τρόπο την ψήφιση από την Άνω Βουλή για ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας «μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα”.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η Ουκρανία κινητοποιεί όλους τους εφέδρους ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν.

Όπως είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, “το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ’ όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος δήλωσε οτι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, Ρωσοι κομάντο καταλαμβάνουν σταδιακά τις βάσεις της Κριμαίας.