Επίσκεψη Ζελένσκι στη Μαδρίτη: Η Ισπανία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 1 δις ευρώ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε σήμερα στη Μαδρίτη για επίσημη επίσκεψη, η οποία θα σηματοδοτηθεί από την υπογραφή συμφωνίας που αποσκοπεί στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας της Ισπανίας στο Κίεβο.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση, τον Ζελένσκι υποδέχτηκε στον διάδρομο του αεροδρομίου της Μαδρίτης ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος ασκεί πιέσεις στους συμμάχους του να αυξήσουν τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, συνάντησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Παλάτι της Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης και πρωθυπουργική κατοικία.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Με αυτήν τη συμφωνία, η Ισπανία δεσμεύεται να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2024 και άλλα 5 δισεκατομμύρια τα επόμενα 3 χρόνια.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί την Ισπανία στις 17 Μαΐου, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του λόγω της νέας επίθεσης που ξεκίνησε λίγες ημέρες νωρίτερα από τον ρωσικό στρατό στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Η εφημερίδα El Pais ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η Ισπανία θα στείλει στην Ουκρανία δώδεκα αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot και 19 μεταχειρισμένα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A4, καθώς και άλλα ισπανικά όπλα, όπως αντι-drone συστήματα και πυρομαχικά.

Ο Ζελένκσι έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε περισσότερους Patriot

Η Ισπανία υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει να ενισχυθεί η απόδοση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και να μελετήσει ευκαιρίες κοινής παραγωγής, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να επιλύσουν τα προβλήματα στην παροχή αμυντικού υλικού και να αποτρέψουν οποιαδήποτε παράνομη κυκλοφορία αμυντικού υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία.

Η συμφωνία καλεί για την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού για χερσαία, αεροπορική, ναυτική και άλλες χρήσεις, «προτεραιοποιώντας τις κρίσιμες ανάγκες ικανοτήτων της Ουκρανίας», και δίνει έμφαση σε ναυτικά μέσα ώστε να προστατευθούν οι διαδρομές εξαγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, αλλά δεν εξειδικεύει.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία εξαπολύει τουλάχιστον 3.000 κατευθυνόμενες βόμβες από αέρος στη χώρα του κάθε μήνα, κυρίως από το έδαφός της και πως αν η Ουκρανία διέθετε περισσότερα αντιαεροπορικά μέσα, ιδιαίτερα αμερικανικούς πυραύλους Patriot, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να πλησιάζει και να εκτοξεύει τόσες πολλές.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει παρέχοντάς μας τουλάχιστον επτά επιπρόσθετα συστήματα Πάτριοτ. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο συστήματα για το Χάρκοβο», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία και βομβαρδίζεται από ρωσικά πλήγματα τους τελευταίους μήνες, είπε ακόμη.

Για τον Ουκρανό πρόεδρο, «υπάρχουν αρκετά από αυτά τα συστήματα (Πάτριοτ) στον κόσμο», αλλά οι χώρες που διαθέτουν τέτοια συστήματα διστάζουν συχνά να τα παραδώσουν επειδή «φοβούνται» μήπως το Κίεβο τα χρησιμοποιήσει για να αναχαιτίζει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters