Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την ανατολική θάλασσα, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μερικές ώρες μετά τον ελλιμενισμό αμερικανικού υποβρυχίου που φέρει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στη Νότια Κορέα, κάτι άνευ προηγουμένου εδώ και σαράντα χρόνια.
Οι εκτοξεύσεις ανακοινώθηκαν από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, ανέφερε το Γιονάπ, σύμφωνα με το οποίο έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα [σ.σ. τοπική ώρα· το βράδυ χθες Τρίτη ώρα Ελλάδας] από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ και διένυσαν 550 χιλιόμετρα προτού καταπέσουν στην ανατολική θάλασσα, όπως είναι γνωστή στην κορεατική χερσόνησο αυτή που το Τόκιο ονομάζει θάλασσα της Ιαπωνίας.
Το γενικό επιτελείο καταδίκασε τις εκτοξεύσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλητικές» ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας κατέγραψε επίσης τις οπλικές δοκιμές. «Αναλύουμε τις λεπτομέρειες, αλλά εκτιμάμε ότι [οι πύραυλοι] κατέπεσαν εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου», ανέφερε.
Οι εκτοξεύσεις εγγράφονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των οπλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από πέρυσι, την ώρα που η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με την επίκληση της κλιμάκωσης των εντάσεων από την Πιονγκγιάνγκ.
Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες διεξήγαγαν χθες Τρίτη την πρώτη συνεδρίαση κοινού συμβουλευτικού οργάνου αρμόδιου για τα πυρηνικά όπλα στη Σεούλ, ενώ ανακοίνωσαν πως αμερικανικό υποβρύχιο που φέρει πυρηνικά όπλα ελλιμενίστηκε στη Μπουσάν, κάτι που είχε να συμβεί από το 1981. Πριν από μια εβδομάδα μόλις, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση του νεότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της χώρας του, του Hwasong-18, που αξιοποιεί στερεό καύσιμο.
Η σχέση ανάμεσα στις δυο Κορέες βρίσκεται στο ναδίρ. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ χαρακτήρισε πέρυσι «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του κι αξίωσε να αυξηθεί εκθετικά η παραγωγή όπλων, ειδικά τακτικών πυρηνικών όπλων. Σε αντίδραση, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, οργανώνοντας ιδίως μεγάλα κοινά γυμνάσια.
Οι εκτοξεύσεις καταγράφτηκαν καθώς η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε χθες Τρίτη πως αμερικανός στρατιώτης έχει πιθανόν αιχμαλωτιστεί από τις βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις αφού πέρασε τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα. Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με απλή ανακωχή, ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική σκοπιά, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα παραμένουν ως ακόμη και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters