Επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι: Το «ευχαριστώ» του Ουκρανού και η πρόταση του Τούρκου προέδρου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ρωσοουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Τούρκο προεδρο για την προθυμία του να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Όπως έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχε και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρεζνίκοφ. Οι δυο του συζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση στην πρώτη γραμμή, τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων και τις ζημιές στις υποδομές της Ουκρανίας. «Εκτιμώ όλη την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία , συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και της διπλωματικής» έγραψε ο Ουκρανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, συζητήθηκε και η πιθανότητα εκκένωσης των αμάχων από την Μαριούπολη, ειδικά όσων έχουν τραυματιστεί. «Είμαι ειλικρινά ευγνώμων στον Πρόεδρο Ερντογάν για την ανθρωπιστική βοήθεια και την βοήθεια σε Ουκρανούς πολίτες που κατέφυγαν στην Τουρκία», κατέληξε ο Ρεζνίκοφ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters