Κατηγορηματικός ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας αναφορικά με την επιτυχία και τη λειτουργικότητας της επιχείρησης IRINI, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της στενότερης παρακολούθησης των λαθρεμπόρων όπλων στη Λιβύη από ξηράς και θαλάσσης από ό, τι στο παρελθόν -και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
«Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση του ελέγχου του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να ελέγχει μόνο τις θαλάσσιες μεταφορές όπλων, αλλά και να παρακολουθεί τις χερσαίες και αεροπορικές διαδρομές.
Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της παρακολούθησης του εναέριου χώρου στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ «Irini» (Ειρήνη) έτσι ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) να μπορούν επίσης να καταγράφουν ενδεχόμενες μεταφορές όπλων από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης.
Η παρουσία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία ενός εμποδίου για περαιτέρω μεταφορές όπλων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμππεργκ σε συνέντυξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της (γερμανικής) εφημερίδας «Die Welt».
Τι είπε για την επιχείρηση IRINI
Από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ναυτική αποστολή της ΕΕ «Irini» (Ειρήνη) ελέγχει στην Ανατολική Μεσόγειο εάν πλοία από τρίτες χώρες κάνουν λαθρεμπόριο όπλων, καυσίμων ή πετρελαίου και κατά συνέπεια παραβιάζουν τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανία συμμετέχει στην αποστολή με ένα πλοίο («Αμβούργο») και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, κανένα όπλο δεν έχει κατασχεθεί από την έναρξη της ναυτικής αποστολής τον Μάιο, παρά μόνο ένα φορτίο με μεγάλη ποσότητα κηροζίνης. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι στρατιώτες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των Αυστριακών – δεν μπορούν να ελέγξουν ένα πλοίο παρά μόνο εάν προηγουμένως έχουν συγκατατεθεί αυτοί που θα ελεγχθούν.
Μπορούμε να κινηθούμε μόνο στο πλαίσιο της εντολής και του διεθνούς δικαίου και όχι να αποκτήσουμε πρόσβαση στα υπό έλεγχο πλοία υπό την απειλή βίας», πρόσθεσε ο Σάλενμπεργκ.
«Και μόνο (όμως) η παρουσία στρατιωτών της ΕΕ έχει ως συνέπεια ότι γίνεται σε μικρότερη έκταση λαθρεμπορία όπλων δια θαλάσσης και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ καταπατείται λιγότερο απροκάλυπτα από ό, τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας.
Με πληροφορίες από: Die Welt – ΑΠΕ ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου