Επιχείρηση IRINI: Για άλλη μια φορά, τουρκικό πλοίο με προορισμό τη Λιβύη αρνήθηκε τη νηοψία

Ένα πλοίο με σημαία Τουρκίας με προορισμό τη Λιβύη αρνήθηκε, για ακόμη μια φορά, αίτημα από την αποστολή της επιχείρησης IRINI για επιθεώρηση.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, η ευρωπαϊκή αποστολή Eunavformed Irini με ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter): «Χθες, η Τουρκία απέρριψε για άλλη μια φορά αίτημα συναίνεσης του κράτους σημαίας από την επιχείρηση IRINI για επιθεώρηση επί του πλοίου MV MATILDE A, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292/2016 του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις».

Η επιχείρηση IRINI ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2020 και αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ασφάλεια και ειρήνη στη Λιβύη. Η ΕΕ είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που συμβάλλει στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η επιχείρηση εκτελεί και άλλα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών για παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη και για δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

To ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει συνεχώς με φρεγάτα από τον Μάιο του 2020.