Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Έκκληση Μπορέλ στις χώρες της ΕΕ να στείλουν περισσότερα πλοία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά το τελευταίο χτύπημα των Χούθι στο δεξαμενόπλοιο «MV Sounion».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα πλοία, χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις. Ζήτησα από τα κράτη-μέλη να αυξήσουν την ικανότητα της αποστολής Ασπίδες. Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ προστάτευσε με επιτυχία 217 εμπορικά πλοία και κατέστρεψε 22 πυραύλους και drones που εκτόξευσαν οι Χούθι. Τώρα το μεγάλο θέμα είναι να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή με το πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Sounion. Θα βρεθεί λύση και θα συνεργαστούμε σε αυτό», είπε ο Ζ. Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι επιθέσεις των Χούθι γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, αναφερόμενος στην τελευταία σοβαρή κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα – στην επίθεση κατά του δεξαμενόπλοιου με ελληνική σημαία «Sounion».

Ο Μπορέλ είπε ότι ναι μεν η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» δουλεύει με πλήρη λειτουργία, όμως ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώνεται. Η «Aspides» σίγουρα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της θαλάσσιας ναυτιλίας, πρέπει όμως να έχει τα απαραίτητα μέσα, είπε ο Μπορέλ, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη συνεισφορά τους. Πρόσθεσε, τέλος, ότι το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω έως τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της επιχείρησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου