Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Δεν θα γίνει ρυμούλκηση του MV Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα – Αναζητούνται εναλλακτικές

EUNAFOR ASPIDES/EUROKINISSI

Η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου τάνκερ MV Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα γίνει τελικά, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».

«Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, τα πλοία της EUNAVFOR ASPIDES έχουν δεσμευτεί για την προστασία των ρυμουλκών που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης του MV SOUNION, με στόχο να διευκολύνουν την πρόληψη μιας άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικής καταστροφής στην περιοχή», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης του πλοίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της επιχείρησης ρυμούλκησης και ότι δεν ήταν ασφαλές να προχωρήσει.

Πλέον, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να αποφευχθεί η περιββαλοντική καταστροφή στην περιοχή.

«Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ παραμένει επικεντρωμένη στην αρχική της εντολή, ενεργώντας ως αξιόπιστος πάροχος θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, με στόχο να συμβάλει στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων στην περιοχή δραστηριότητάς της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ελληνόκτητο τάνκερ MV Sounion της Delta Tankers δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα στις 21 Αυγούστου, και έκτοτε είναι αγκυροβολημένη 72 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Υεμένης και υπάρχει φωτιά σε διάφορα μέρη του καταστρώματος.

Το πλοίο μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου προς την Κόρινθο. Υπό τον φόβο διαρροής πετρελαίου από το φλεγόμενο πλοίο, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σε συνεργασία με τα παράκτια κράτη της περιοχής, αποφάσισαν την ρυμούλκηση του πλοίου σε κοντινό λιμάνι.

Ακόμη και οι Χούθι συμφώνησαν να σταματήσουν προσωρινά τις εχθροπραξίες για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η επιχείρηση ρυμούλκησης, η οποία όμως κρίθηκε τελικά αδύνατη.

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή βρίσκεται και η ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ».