«Έπιασαν τόπο» οι απειλές της Ρωσίας – Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν ATACMS στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την προσέγγισή της για να βοηθήσει την Ουκρανία, λένε πηγές στο CNN, και απορρίπτει ορισμένα ουκρανικά αιτήματα όπλων προς το παρόν – όπως η αποστολή τακτικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας (ATACMS).

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν σε γενικές γραμμές την πρόσφατη δυναμική της Ουκρανίας ως απόδειξη ότι τα είδη όπλων και πληροφοριών που η Δύση της παρέχει τους τελευταίους μήνες είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο, Αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί η ταχεία πρόοδος της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες ως σημείο καμπής στον πόλεμο, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία απέχει πολύ από το να εξουδετερωθεί στρατιωτικά.

Οι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι το τοπίο του πεδίου της μάχης έχει αλλάξει αρκετά ώστε να δικαιολογεί μια δραματική αλλαγή στρατηγικής, παρά τα πρόσφατα αιτήματα της Ουκρανίας προς το Πεντάγωνο για συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και τανκς.

Ωστόσο, προς το παρόν, τουλάχιστον, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην είναι διατεθειμένες να παράσχουν στις ουκρανικές δυνάμεις τα συστήματα ATACMS, που ζητούν εδώ και μήνες, είπαν αξιωματούχοι στο CNN.

Τα ATACMS έχουν εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα. Προς το παρόν, η μέγιστη εμβέλεια των όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι περίπου 80 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως αν προμηθεύσουν στην Ουκρανία οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως τα ATACMS, «θα περάσουν την κόκκινη γραμμή» και «θα θεωρηθούν μέρος της σύγκρουσης».

Πηγή: CNN