Επίθεση Λαβρόφ κατά Βρετανίας

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά της Βρετανίας αναφορικά με τον χειρισμό της στην υπόθεση Σκρίπαλ.

Η άρνηση των βρετανικών αρχών να παραχωρήσουν στη Ρωσία προξενική πρόσβαση στον πρώην συνταγματάρχη της GRU Σεργκέι Σπρίπαλ και την κόρη του Γιούλια είναι αρκετός λόγος για να θεωρηθεί ολόκληρη η υπόθεση ως απαγωγή ή σκόπιμη απομόνωση, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του σε Ιταλικό Περιοδικό.

“Η Ρωσία ανησυχεί για την υγεία και τη θέση των Σκρίπαλ, τους οποίους οι Βρετανικές Αρχές έχουν μπλέξει σε αυτή την πρόκληση· η άρνηση των Βρετανικών Αρχών να χορηγήσουν προξενική πρόσβαση είναι ένας επαρκής λόγος για να θεωρηθεί η σημερινή κατάσταση ως απαγωγή ή εκ προθέσεως απομόνωση.”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Κατά τη γνώμη του, αντί για πράξεις που συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, ο Λαβρόφ προτιμά τις δυνατές δηλώσεις και τη “διπλωματία του μεγαφώνου”, αλλά η Ρωσία παραμένει έτοιμη για συνεργασία.

«Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τη Βρετανία και καλούμε το Λονδίνο να συνεργαστεί ειλικρινά στο πλαίσιο της ποινικής υπόθεσης που διεξάγει η εξεταστική επιτροπή της Ρωσίας για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης και των σχετικών ερωτημάτων που απέστειλε το γραφείο του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα στη Βρετανία».

Στις 4 Μαρτίου, ο πρώην συνταγματάρχης GRU Σεργκέι Σπρίπαλ, 66 ετών, καταδικασμένος στη Ρωσία για κατασκοπεία για λογαριασμό της Βρετανία και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, δηλητηριάστηκαν στο Σάλισμπερι, σύμφωνα με την Βρετανική θέση. Η Ρωσία απέρριψε όλες τις Βρετανικές κατηγορίες ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την δηλητηρίαση.

Και οι δύο Σκρίπαλ έχουν ξυπνήσει από το κώμα και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Σάλισμπουρι. Ο Σεργκέι Σπρίπαλ εξακολουθεί να δέχεται θεραπεία και η κατάσταση του βελτιώνεται, ενώ η κόρη του απελευθερώθηκε νωρίτερα από το νοσοκομείο και αναρρώνει σε άγνωστο μέρος.

Πηγή Tass.