«Ίσως ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν με τον αμερικανικό στρατό και τις ευαίσθητες ισορροπίες της περιοχής [ Μέση Ανατολή ] και να χαράξουν την νέα στρατηγική τους», δηλώνει ο Daniel L. Davis, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, κάποια αμερικανικά στρατεύματα έχουν μετακομίσει από τη Συρία στο Ιράκ. Αερομεταφορείς μετακόμισαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αεροπορική βάση των ΗΑΕ την ώρα που δύο χιλιάδες στρατιώτες κατευθύνονται προς τη Σαουδική Αραβία.
Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν παρουσία σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Νίγηρα ενώ συμβάλουν και στην καταπολέμηση «εχθρικών» επιχειρήσεων στην Υεμένη. Ο Πρόεδρος Donald Trump ισχυρίζεται ότι τελειώνει «για πάντα του ατελείωτους πολέμους» – αλλά οι ενέργειές του συνεχίζουν να αυξάνουν τον αριθμό των στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με ειδικούς, αυτές οι αποστολές όχι μόνο δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν την εθνική ασφάλεια της Αμερικής, αλλά την αποδυναμώνουν. Όταν ο Τραμπ έγινε πρόεδρος το 2017, έδωσε στον στρατό έναν εφικτό στόχο: να βοηθήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να εξαφανίσουν το Ισλαμικό Κράτος από το συριακό «κεφάλαιο», τη Ράκα. Η αποστολή αυτή ολοκληρώθηκε πλήρως τον Οκτώβριο του 2017 . Σε αυτό το σημείο, «ο Τραμπ έπρεπε να έχει φέρει τα στρατεύματά μας πίσω στο σπίτι. Αντ ‘αυτού, τους επέτρεψε να μείνουν χωρίς καμία αποστολή, διπλασιάζοντας το λάθος του Ομπάμα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο προβλέψιμο όσο ήταν άσκοπο: αποτυχία».
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη στη Συρία χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου και η αποστολή ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία από την αρχή. Ο Ομπάμα δεν έδωσε ποτέ στο Πεντάγωνο έναν σαφώς καθορισμένο, εφικτό στρατιωτικό στόχο και η Αμερική το πλήρωσε, τόσο οικονομικά όσο και σε αξιοπιστία.
Το «προπατορικό αμάρτημα»
Το «προπατορικό αμάρτημα» των ΗΠΑ ήταν η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 υπό την καθοδήγηση του προέδρου Τζορτζ Γ. Μπους. Οι «νεοσυντηρητικοί» που βρίσκονταν τότε στην εξουσία αγνόησαν την ανάγκη του να γεμίσει με κάποιον τρόπο το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε με την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν. Και η βιαστική, πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που διέταξε ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποτέλεσε μια δεύτερη αποτυχία της Ουάσιγκτον.
Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων περίπου συνέπεσε με το ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης και του εμφυλίου στη Συρία, ενώ η σχεδόν πεισματική παθητικότητα των ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο της δύναμης τήρησης της τάξης στην περιοχή απειλεί πλέον το Ιράκ με διάλυση, μια διάλυση που θα προκληθεί από την ταχεία αναρρίχηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) που τώρα κατέχει την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.
Όντως, με την ISIS να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βορειοδυτικά της Βαγδάτης, τα σύνορα Ιράκ – Συρίας σχεδόν καταργήθηκαν, και τώρα ήρθε η Τουρκία με τη Ρωσία να τα «ανασχηματίσουν»
Σύμφωνα με πληροφορίες του Daniel L. Davis, πρώην αξιωματικού του αμερικανικού στρατού