OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Εμπορικός Πόλεμος: Τι συμφώνησαν Τραμπ και Γιούνκερ

26/07/2018 - 10:27
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για την γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο.

Ακολουθεί μια σύνοψη των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που ανακοίνωσαν, οι οποίες πάντως παραμένουν συνολικά μάλλον αόριστες.

Συμφωνία επί της αρχής

Κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για το ελεύθερο εμπόριο και για μια «νέα φάση» στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν ορίστηκε καμιά προθεσμία για αυτό.

«Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους φραγμούς (των δασμών) και να αυξήσουμε το εμπόριο στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων και ακόμη και της σόγιας», δήλωσε ο Τραμπ.

Χάλυβας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Είναι ακριβώς αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος, ενόψει της ακύρωσης, αυτών των δασμών.

Από την πλευρά του, ούτε ο Γιούνκερ διευκρίνισε εάν τα ευρωπαϊκά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς θα αρθούν επίσης.

Γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει «σχεδόν αμέσως» να αγοράζει «περισσότερη σόγια» από αμερικανούς παραγωγούς, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ποσότητα.

Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει τριβές στην Ευρώπη, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Θα πρόκειται μόνο για την εμπορική διάθεση του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη. Η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Η ΕΕ εισάγει σήμερα μεγάλη ποσότητα σόγιας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς μετά τη συμφωνία Blair House (με τις ΗΠΑ, το 1992, για εμπορικά θέματα) δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε καλλιέργειες σόγιας.

Αυτοκίνητα

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους.

Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή στα τέλη Μαΐου στο υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Φυσικό αέριο

Η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.

ΠΟΕ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος προφανώς στοχοθετούσε την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία Reuters

Tags: ΔΑΣΜΟΙΕΕΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΕΜΠΟΡΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα

13/12/2025 - 19:09
Λευκορωσία - κρατούμενοι
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκ

13/12/2025 - 18:53
Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε το Νο 2 της Χαμάς στη Γάζα – Βίντεο ντοκουμέντο

13/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκ

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε το Νο 2 της Χαμάς στη Γάζα – Βίντεο ντοκουμέντο

Συρία: Αμερικανικό και συριακό στρατιωτικό κομβόι δέχθηκε επίθεση

Δραματικοί τόνοι από τον Μερτς: «Παρήλθε η εποχή της Pax Americana – Αν πέσει η Ουκρανί, στο στόχαστρο της Ρωσίας θα μπει η ΕΕ»

Ζαπορίζια: Χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έμεινε προσωρινά ο πυρηνικός σταθμός

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

«Ξέσπασε» στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές η Ρωσία εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και Kinzhal

Top News

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Νιώθω τυχερή που θα γιορτάσω τα πρώτα μου Χριστούγεννα στην Αθήνα»

Γιώργος Καπουτζίδης: H αναφορά στην Έλενα Παπαρίζου και η άφιξη του Κωστή Μαραβέγια στο «Τhe Voice»

Disney: «Φωτιά» στα social media με το φιλοπαλαιστινιακό καρπουζάκι σε διαφήμιση για τα Χριστούγεννα

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν «φυτευτά» άτομα, δε σημαίνει ότι είναι ανίκανοι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert