Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να εφαρμόσουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι «συνένοχες» για εγκλήματα πολέμου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Εάν μια χώρα της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η χώρα είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Κουλέμπα σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
Νωρίτερα σήμερα η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση αυτή των Βρυξελλών «στην παρούσα μορφή της», κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα κατέστρεφε πλήρως της ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας.
Στην Ουγγαρία, η οποία θα εξαιρεθεί, μαζί με τη Σλοβακία, από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας του.
«Εξαιρέσεις» σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες
Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, όπως ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο Reuters. Η Κομισιόν εισηγείται για τις υπόλοιπες χώρες να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.
Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, σημείωσε ότι η «παράταση» που δίνεται στη χώρα του «δεν αρκεί». «Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου» που «είναι αναγκαίες για να λειτουργεί» η Ουγγαρία «θα απαγορεύονταν από τα τέλη του επόμενου έτους», κάτι που για τον ίδιο θεωρείται «αδύνατον»: «Δεν πρόκειται για έλλειψη πολιτικής βούλησης ή για θέμα χρονοδιαγράμματος, αλλά απλώς για την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία και τις υποδομές», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης, τον Ζόλταν Κόβατς, το 65% του πετρελαίου και το 85% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ουγγαρία προέρχονται από τη Ρωσία.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters