OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία – Το Κίεβο «δοκιμάζει» τη διπλωματική του επιρροή

15/06/2024 - 09:45
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που στόχο έχει την άσκηση πίεσης στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο της στην Ουκρανία, ωστόσο η απουσία ισχυρών συμμάχων της Μόσχας, όπως η Κίνα, θα αμβλύνει τον όποιον αντίκτυπο της συνόδου.

Δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, όχι όμως η Κίνα. Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Χωρίς την Κίνα, οι ελπίδες για απομόνωση της Μόσχας ατονούν, ενώ οι πρόσφατες νίκες ρωσικών δυνάμεων στο στρατωτικό πεδίο έχουν θέσει το Κίεβο σε μειονεκτική θέση. Επιπρόσθετα ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει παράλληλα αποσπάσει την προσοχή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρύτερες ανησυχίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος, όπως επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία ναυσιπλοΐας, και ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα ορίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στον πόλεμο, τόνισαν πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να δείξει τα όρια της ουκρανικής διπλωματίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του τμήματος για τον ΟΗΕ και τις κρίσεις στο International Crisis Group. «Ωστόσο, η σύνοδος είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

Η «παράλογη» πρόταση εκεχειρία του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι πως η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στραστεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το Κίεβο απέρριψε τους όρους του Πούτιν ως «παράλογους».

Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν προφανώς αντικατροπτίζουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Η Μόσχα εμφανίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία ως τμήμα ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, για την οποία λέει πως θέλει να γονατίσει τη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση απαντούν πως αυτά είναι ανοησίες και κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει ένα παράνομο κατακτητικό πόλεμο.

Η Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές διασπάσεις για τον πιο θανατηφόρο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν στη σύνοδο και ο Ζελένσκι κατηγόρησε μάλιστα το Πεκίνο ότι βοηθά τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο, μια κατηγορία που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε.

Η απουσία της Κίνας μειώνει τον αντίκτυπο της συνόδου

Η Κίνα είχε αναφέρει ότι θα σκεφτόταν να λάβει μέρος στη σύνοδο, αλλά τελικά αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν θα συμμετέχει.

«Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, σε γεωπολιτικούς όρους, για την Κίνα η ειδική της σχέση με τη Ρωσία έχει προτεραιότητα έναντι οτιδήποτε άλλου», δήλωσε ο Μπεραρντίνο Ρεγκατσόνι, πρώην πρέσβης της Ελβετίας στην Κίνα.

Εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπούργκενστοκ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Η Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα να επιβιώσει του σοκ των οικονομικών κυρώσεων, αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν παρομοίως εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους. Στην Ελβετία θα φτάσει σήμερα το απόγευμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «μάταιη» την ιδέα μιας συνόδου κορυφής στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η ίδια.

Το ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου

Υποστηρικτές της Ουκρανίας τονίζουν ότι οι συνομιλίες στη Λουκέρνη είναι μια σειρά συναντήσεων για να επιστήσουν την προσοχή στο ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου. Διαδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί με αίτημα την επιστροφή των αιχμαλώτων και των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι χωρίς την υποστήριξη από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, ο αντίκτυπος της συνόδου θα είναι περιορισμένος.

«Τί μπορεί να ελπίζει (ο Ζελένσκι) από αυτή;» δηλώνει ο Ντάνιελ Γουόκερ, ένας πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας. «Άλλο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στη διεθνή αλληλεγγύη με την Ουκρανία ως θύμα της ρωσικής επιθετικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΛΒΕΤΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

16/12/2025 - 12:41
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

16/12/2025 - 12:03
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32

Διαβάστε Επίσης

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Ο Τραμπ κατέθεσε μήνυση στο BCC απαιτώντας τουλάχιστον 5 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση [vids]

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Οι δράστες φαίνεται πως είχαν υιοθετήσει με την ιδεολογία του ISIS»

Top News

Έντι Γαβριηλίδης για Lady Gaga: Πούλησα το φόρεμα που της έφτιαξα γιατί είχα ξεμείνει από χρήματα

Στο Παρά Πέντε: Το τρέιλερ του επετειακού επεισοδίου που θα προβληθεί από το Mega στις 23 Δεκεμβρίου

Κάτια Ταραμπάνκο: Χώρισε λίγο πριν παντρευτεί - «Δεν ευδοκίμησε η σχέση, επέστρεψα στο σπίτι μου»

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου: Το παιδί μου θα έχει ψυχολογικά αν δε μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert