Άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γνωστή ως «φόρμουλα Άρια» με τίτλο «Παραπληροφόρηση και Υπονόμευση της Ειρήνης στην Ουκρανία» συγκάλεσε η Ρωσία, που επικεντρώθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μπούτσα της Ουκρανίας στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου του 2022.
Η Ρωσία υποστήριξε ότι οι καταγγελλόμενες θηριωδίες ήταν σκηνοθετημένες προβοκάτσιες, με στόχο να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ειρήνης. Ωστόσο, αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.
Η Ελλάδα, μέσω του αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπροσώπου της, Ιωάννη Σταματέκου, διατύπωσε μία ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία, με έμφαση στην αναζήτηση της αλήθειας, τη λογοδοσία και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Σταματέκος ανέφερε ότι τα γεγονότα στη Μπούτσα κατά τη ρωσική κατοχή στις αρχές του 2022 είναι «δύσκολο να αμφισβητηθούν», καθώς υπάρχει «πλήθος αποδεικτικών στοιχείων», όπως «μαρτυρίες επιζώντων, βίντεο, εικόνες». Αυτά τα εγκλήματα έχουν επιβεβαιωθεί από έγκυρες πηγές όπως το OHCHR, το οποίο κατέγραψε «εκτελέσεις συνοπτικών διαδικασιών… καθώς και επιθέσεις σε αμάχους».
Η Ελλάδα σημείωσε ότι υπάρχουν «άφθονα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου» και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές της Ουκρανίας. Έκανε αναφορά σε εκθέσεις διεθνών φορέων, όπως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, που κατέληξαν πως «οι ρωσικές Αρχές διέπραξαν εξαναγκαστικές εξαφανίσεις» και «χρησιμοποίησαν συστηματικά βασανιστήρια».
Η Ελλάδα επέκρινε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί αυτήν τη συνεδρίαση «προκειμένου να συσκοτίσει τα γεγονότα, να αποπροσανατολίσει από την αλήθεια και, τελικά, να αρνηθεί τη δική της ευθύνη». Ο κ. Σταματέκος επανέλαβε την καταδίκη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στη Μπούτσα αλλά και σε άλλες πόλεις όπως «η Μποροντιάνκα, το Ιρπίν, το Χοστόμελ και η Μαριούπολη».
«Αυτές οι πόλεις έχουν καταστεί και εξακολουθούν να αποτελούν σύμβολα ενός άδικου και φρικτού πολέμου, και η διεθνής κοινότητα οφείλει να στηρίξει τα θύματα αυτών των θηριωδιών και κάθε προσπάθεια για την πλήρη λογοδοσία, ως προαπαιτούμενο για δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Ως σταθερός υποστηρικτής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ελλάδα καλεί όλα τα μέρη να τηρούν τις υποχρεώσεις τους», τόνισε.
Όπως επεσήμανε, «η διεθνής κοινότητα οφείλει να στηρίξει όλες τις προσπάθειες για πλήρη λογοδοσία, ως προαπαιτούμενο για δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Η Ελλάδα υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επαναβεβαιώνει τη σημασία «του σεβασμού των αρχών και αξιών του Καταστατικού της Ρώμης».
Επίσης, η Ελλάδα εξέφρασε την ελπίδα πως η Ρωσία θα «εφαρμόσει επειγόντως τη συμφωνία» που επετεύχθη με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για «30 ημερών εκεχειρία στις ενεργειακές υποδομές, στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην εξάλειψη της χρήσης βίας στη Μαύρη Θάλασσα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters