Ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα πως η Ελβετία δεν ανέχεται την κλιμάκωση των ρωσικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στο ελβετικό έδαφος και ανακοίνωσε μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ολλανδία ως ύποπτοι για απόπειρα διάρρηξης σ’ ένα ελβετικό εργαστήριο που συνδέεται με την έρευνα Σκριπάλ και στη συνέχεια εστάλησαν στη Ρωσία την άνοιξη, θεωρούνται επίσης ύποπτοι από τις αρχές για απόπειρα κυβερνοεπίθεσης εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (AMA) στη Λωζάννη.
«Αυτές οι δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών είναι καθημερινές, όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με άλλα κράτη. Υπήρξε τώρα μια κάποια κλιμάκωση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Eλβετός υπουργός Εξωτερικών Ινιάσιο Κασίς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημόσιο ελβετικό ραδιοσταθμό SRF.
«Έχουμε ήδη διμερείς επαφές σε διάφορα επίπεδα, επανειλημμένα φέτος, για να τους πούμε ξεκάθαρα πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες δραστηριότητες στην Ελβετία. Πρόκειται να δω την ερχόμενη εβδομάδα τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών για να του το πω», πρόσθεσε.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει άμεσα την ημερομηνία ούτε τον τόπο της συνάντησης.
Ο Κασίς δήλωσε επίσης πως η Ελβετία δεν έδωσε διαπιστευτήρια σε «ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες εβδομάδες» και διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεχίσει έναν «ανοικτό, αλλά και κριτικό διάλογο με τη Ρωσία».
«Δεν πρέπει να υπάρξει διπλωματική κρίση», επέμεινε ο Κασίς υπενθυμίζοντας τον «ουδέτερο ρόλο» της Ελβετίας.
Την Παρασκευή, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε απορρίψει τις κατηγορίες με στόχο τους δύο Ρώσους που είναι ύποπτοι για πειρατεία σε βάρος του εργαστηρίου του Σπιτς. Είπε πως δεν μπορεί «να πιστέψει ότι ένα τέτοιο γεγονός (…) μπόρεσε να διαφύγει της προσοχής των μέσων ενημέρωσης» τη στιγμή της υποτιθέμενης σύλληψης αυτών των δύο προσώπων.
Στο εργαστήριο του Σπιτς είχε ανατεθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να αναλύσει δείγματα από το Σάλσμπερι (νότια Αγγλία) όπου ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάσθηκαν τον Μάιο με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.
Τη στιγμή της σύλληψης των δύο ύποπτων Ρώσων, το εργαστήριο αυτό βοηθούσε επίσης τον ΟΑΧΟ στην έρευνά του για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC.
Σύμφωνα με την NRC, οι δύο Ρώσοι πιστεύεται πως ανήκουν στη GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ