Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε θα επανεξετάσει το εάν η χώρα του θα διατηρήσει — ή όχι — διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, δήλωσε συνεργάτης του χθες Πέμπτη, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου η απερχόμενη κυβέρνηση διέκοψε τις σχέσεις του Σαν Σαλβαδόρ με την Ταϊβάν.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ο Μπουκέλε, ο οποίος επικράτησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Ελ Σαλβαδόρ, στηλίτευσε τα λιγοστά όπως κρίνει οφέλη που εξασφάλισε η χώρα του αφού αποκατέστησε σχέσεις με την Κίνα.
Ο Φεδερίκο Άνλικερ, στενός συνεργάτης του Μπουκέλε και Γενικός Γραμματέας του κόμματός του, των Νέων Ιδεών, δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ερευνήσει το γιατί η απερχόμενη κυβέρνηση αποφάσισε να συνάψει σχέσεις με την Κίνα.
«Το ζήτημα της Κίνας, των σχέσεων Κίνας-Ταϊβάν, πρέπει να το μελετήσουμε, να το ζυγίσουμε — τι είναι καλύτερο για τη χώρα, όχι τι είναι καλύτερο για ένα πολιτικό κόμμα, όπως έκανε» η προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ο Άνλικερ σε ΜΜΕ του Ελ Σαλβαδόρ χθες.
«Δεν ζητήθηκε η συμβουλή μας, ούτε μας δόθηκαν εξηγήσεις για τους λόγους (της αποκατάστασης) των σχέσεων με την Κίνα. Τώρα πρέπει να το ερευνήσουμε λεπτομερειακά», επέμεινε.
Τον Αύγουστο του 2018, το Ελ Σαλβαδόρ διέκοψε τις σχέσεις του με την Ταϊβάν και αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, μιμούμενη το παράδειγμα της Δομινικανής Δημοκρατίας και του Παναμά. Η Κίνα του προσέφερε αργότερα χρηματοδότηση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για διάφορα έργα και 3.000 τόνους ρύζι για την ανακούφιση χιλιάδων πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ που επλήγησαν από την ξηρασία.
Ο Λευκός Οίκος είχε υποστηρίξει τον Αύγουστο ότι το Πεκίνο αποπειράται να παρασύρει χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσφέροντάς τους οικονομικά κίνητρα, να συνάψουν μαζί του σχέσεις που «οδηγούν σε οικονομική εξάρτηση και (κινεζική) κυριαρχία, όχι μια σχέση εταίρων».
Ακόμη, ο Άνλικερ τόνισε πως ο Μπουκέλε, 37 ετών, άλλοτε δήμαρχος της πρωτεύουσας, τάσσεται υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του τον Ιανουάριο.
Ο Ναγίμπ Μπουκέλε «δεν θα ήθελε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική ολοκληρωτισμού, που καταπιέζει τον λαό της και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε ο Άνλικερ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία REUTERS