Κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα επόμενα χρόνια βλέπουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, τα οποία υποστήριξαν ότι η τράπεζα πρέπει να είναι εξ ίσου ανοιχτή σε μία σύσφιξη ή χαλάρωση της πολιτικής της, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.
Η ΕΚΤ αποφάσισε σε αυτή τη συνεδρίαση τη μείωση της στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το 2% στο τέλος του έτους.
Η απόφαση δεν ήταν, ωστόσο, ομόφωνη και τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές για τις προοπτικές, με έναν αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ να υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από τις προσδοκίες.
«Επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα σενάριο υψηλότερου για μεγαλύτερο διάστημα πληθωρισμού», αναφέρουν τα πρακτικά. «Για το 2023 και το 2024, ο πληθωρισμός με το βασικό σενάριο προβλέπεται να είναι κοντά στο 2% και, λαμβάνοντας υπόψη τον ανοδικό κίνδυνο της πρόβλεψης αυτής, θα μπορούσε εύκολα να είναι υψηλότερος από το 2%», προστίθεται.
Πέντε από τα 25 μέλη του Δ.Σ. ήταν αντίθετα στις αποφάσεις του Δεκεμβρίου, ένας ασυνήθιστος αριθμός διαφωνούντων για την ΕΚΤ που επιδιώκει συναινετικές αποφάσεις και δεν προχωρά πάντα σε τυπικές ψηφοφορίες, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων το 2022
«Τονίστηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να σημειώσει την προθυμία του να προσαρμόσει όλα τα μέσα του με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρουν τα πρακτικά.
Οι διαφορές φαίνεται ότι ήταν σχετικά με τη διάρκεια του τρέχοντος πληθωριστικού κύματος. Η βασική άποψη της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός –που σήμερα ανέρχεται στο υψηλό επίπεδο του 5%– θα υποχωρήσει από μόνος του χωρίς μέτρα.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του Δ.Σ. φοβούνται ότι ακόμη και αν η αύξηση είναι προσωρινή, θα διαρκέσει αρκετά για να προκαλέσει μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις και να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από τη μακροχρόνια τάση, πιθανόν πάνω και από τον στόχο της ΕΚΤ.
Με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον τους πρώτους εννιά μήνες του 2022, με τις αγορές να μειώνονται κάθε τρίμηνο. Η ΕΚΤ έχει τονίσει, επίσης, ότι είναι πολύ απίθανη μία αύξηση των επιτοκίων φέτος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters