Έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα: Οι πρώτες εικόνες δείχνουν έλλειψη κρατήρα και μικρές ζημιές στο πάρκινγκ [pics, vid]

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το πολύνεκρο χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, την ώρα που Ισραηλινός Στρατός, Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ότι εκφράζονται φόβοι για περισσότερους από 500 νεκρούς στο νοσοκομείο και τις καταγγελίες από την Παλαιστινιακή Αρχή πως το Ισραήλ ευθύνεται για το μακελειό, χώρες, φορείς, οργανισμοί, ακόμη και μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν τις καταγγελίες αυτές καταδικάζοντας το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός Στρατός – που αρχικά ανέφερε πως πραγματοποιεί έρευνα για το συμβάν – πέρασε στην αντεπίθεση, αποποιούμενος την ευθύνη και κατηγορώντας ευθέως την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικός Τζιχάντ».

Επιπλέον ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) δημοσιοποίησε βίντεο και δορυφορικές εικόνες για να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς του.

Όμως τώρα έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες εικόνες από το νοσοκομείο που επλήγη στη Γάζα και μάλιστα από Παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης:

Από τις εικόνες αυτές προκύπτει – όπως αναφέρει και ο Justin Bronk, ερευνητής και καθηγητής στη Βασιλική Ακαδημία Αεροπορίας της Νορβηγίας – ότι κανένας κρατήρας ή εμφανές μοτίβο θραυσμάτων δεν είναι σύμφωνο με τις τυπικές βόμβες της σειράς IAF JDAM/Mk80 που συνήθως χρησιμοποιεί η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

«Δεν είναι ακόμα οριστικό, αλλά αν αυτή είναι η έκταση της ζημιάς, τότε θα έλεγα ότι μια αεροπορική επιδρομή φαίνεται λιγότερο πιθανή από μια αστοχία ρουκέτας που προκαλεί έκρηξη και πυρκαγιά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αποτυπώνεται και στα πλάνα ενός βίντεο από το μερικώς καμένο πάρκινγκ στο νοσοκομείο της Γάζας, οι συνολικές ζημιές στις κατασκευές που υπάρχουν στο συγκρότημα φαίνεται να είναι περιορισμένες, γεγονός που δεν συνάδει κατά τους αναλυτές με από αέρος επίθεση.

Συγκρίνοντας τις εικόνες αυτές με την δορυφορική φωτογραφία που δημοσιοποίησε ο Ισραηλινός Στρατός, ο διεθνολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Γιάννης Ιωάννου, σημειώνει πως υπάρχει ταύτιση: