Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η Τερέζα Μέι πριν από σχεδόν δυο χρόνια, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως το καταφέρνει δια περιπάτου: κερδίζει εύκολα την αυτοδυναμία μετά τις εκλογές της Πέμπτης (12.12.2019) στη Βρετανία και ετοιμάζεται να κάνει το όνειρο (του) για Brexit πραγματικότητα.
Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν να γνωρίζουν μια από τις μεγαλύτερες εκλογές ήττες της ιστορίας τους. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV, με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής.
Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης το BBC.
Νωρίτερα, η πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος έγινε στους Τόρις 362 έδρες (σ.σ. 326 απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, 199 στους Εργατικούς, 52 στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και μόλις 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Το exit poll έδινε στους Τόρις 368 έδρες (50 περισσότερες από το ’17) και μόλις 191 στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Οι πρώτες του δηλώσεις
Ξημερώματα Παρασκευής (και 13) πια, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις μετά το θρίαμβο στις εκλογές στη Βρετανία. Κράτησε χαμηλούς τόνους παρά τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν όχι μόνο θρίαμβο αλλά και επικράτηση των Συντηρητικών σε «προπύργια» των Εργατικών.
«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε, όπως αναμενόταν από τους περισσότερους, τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.
«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας. «Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», ο Τζόνσον.
Εκτός από την ενίσχυση του κόμματος της Σκωτίας και τον… καταποντισμό του κόμματος του Brexit (ούτε έδρα δεν πήρε ο Νάιτζελ Φάρατζ), οι εκλογές στη Βρετανία ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Τζο Σουίνσον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που ανέλαβε μόλις τον Ιούλιο και ήθελε να ανατρέψει το Brexit. Η Σουίνσον έχασε τη βουλευτική έδρα της από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα για μόλις 149 ψήφους
Τους πήρε τις έδρες!
Η νίκη των Συντηρητικών και του Μπόρις Τζόνσον ήρθε γιατί, σύμφωνα με το exit poll της εταιρίας Ipsos Mori για τις εκλογές στη Βρετανία, οι Τόρις κατάφεραν το στρατηγικό τους στόχο να «σπάσουν» το λεγόμενο «κόκκινο τείχος» στις εκλογικές περιφέρειες στα Μίντλαντς, στην βόρεια Αγγλία και στην Ουαλία, κερδίζοντας προπύργια των Εργατικών εδώ και δεκαετίες!
Με βάση τις πληροφορίες επί του αποτελέσματος του exit poll, οι Εργατικοί φέρονται να χάνουν περιφέρειες-κλειδιά: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά.
Χαρακτηριστικό ως προς τις απώλειες του Εργατικού κόμματος σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιες εκλογικές περιφέρειες παραμείνουν στα χέρια του κόμματος (Νιούκαστλ, Σάντερλαντ), παρατηρείται μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.
Αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το exit poll αναφέρουν ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα του, ο Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον.
Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν μόλις μία περισσότερη έδρα από το 2017 και πάντως πολύ λιγότερες από αυτές που προέβλεπαν (21). Θα πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Newsit | Φωτογραφία Reuters