Άνοιξαν οι κάλπες στην Ταϊβάν για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες κυριαρχεί το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων του νησιού αυτού των περισσότερων από 23 εκατομμυρίων κατοίκων με την Κίνα.
Περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της απερχόμενης προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία διεκδικεί δεύτερη και τελευταία τετραετή θητεία, και του αντιπάλου της Χαν Κούο- γιου.
Οι δύο υποψήφιοι έχουν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του νησιού και κυρίως για τις σχέσεις του με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της και έχει δεσμευθεί να την επαναφέρει υπό τον έλεγχό της, με τη βία, αν χρειαστεί.
Η Ταϊβάν, που διαθέτει δικό της νόμισμα, στρατό, διπλωματία και κυβέρνηση, χωρίστηκε ντε φάκτο πριν επτά δεκαετίες από την Κίνα. Όμως το νησί θεωρείται ανεξάρτητη χώρα μόνο από μερικές χώρες, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Στην εξουσία από το 2016 η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν εμφανίζεται ως εγγυήτρια των δημοκρατικών αξιών απέναντι στον αυταρχισμό του Πεκίνου και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Όπως και το κόμμα της, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, η Τσάι απορρίπτει την αρχή της επανένωσης του νησιού με την Κίνα.
Η θέση της αυτή έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, το οποίο από τότε που η Τσάι ανέλαβε την προεδρία δεν έχει σταματήσει να οξύνει τους τόνους: Έχει διακόψει κάθε επίσημη επαφή με την κυβέρνηση της Ταϊβάν, ενώ έχει αυξήσει και την οικονομική πίεση στο νησί και παράλληλα τα στρατιωτικά γυμνάσια.
Ο Χαν Κούο-γιου, αντίπαλος της Τσάι, τάσσεται υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων της Ταϊβάν με την Κίνα, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που θα έχει το νησί, κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Αν και εδώ και δέκα ημέρες απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων, η Τσάι εμφανίζεται να κερδίζει με άνεση τον αντίπαλό της.
Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 16:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.